Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Przepis na jajka faszerowane wędzoną makrelą. Pyszna przystawka na co dzień i od święta, którą dość łatwo można przygotować, nawet wspólnie z dziećmi. Mało składników, a dużo smaku.
Gdyby pominąć oczyszczanie makreli z ości, to sam proces przygotowania jajek faszerowanych wędzoną makrelą, można nawet nazwać całkiem przyjemnym i prostym. Niestety tej czynności nie można ominąć i trzeba wykonać ją dokładnie, aby farsz do jajek nie zawierał ostrych niespodzianek. Do tego celu używam małego nożyka i talerzyka, każdy kawałeczek ryby rozgniatam, aby nie została w nim ani jedna ość.
Jeśli nie macie suszonych pomidorów lub ich nie lubicie, do farszu dodajcie pokrojony szczypiorek lub ogórek kiszony bez skórki i również będzie bardzo smacznie. Jajka faszerowane wędzoną makrelą będą miały mniej lub bardziej intensywny smak, w zależności od stopnia uwędzenia makreli. Ilość majonezu lub sosu tatarskiego najlepiej dostosować do stopnia tłustości makreli, aby farsz nie był zbyt rzadki. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na wielkanocną przystawkę.
Składniki na jajka faszerowane wędzoną makrelą:
- 250 g wędzonej makreli
- 6 jajek
- 3 - 4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy
- 2 - 3 łyżki majonezu lub sosu tatarskiego
- pieprz i sól do smaku
- szczypiorek lub seler naciowy
Jak przygotować jajka faszerowane wędzoną makrelą?
- Jajka zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i podgrzewać na średniej mocy palnika, aby doprowadzić wodę do wrzenia. Po zagotowaniu się wody, jajka średniej wielkości gotować około 6 minut.
- Ugotowane jajka przełożyć do zimnej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie można zmienić wodę na zimniejszą.
- Jajka obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka.
- Makrelę dokładnie oczyścić z ości. Można zrobić to nożykiem, rozgniatając każdy kawałeczek ryby na talerzyku, aby nie została nawet najmniejsza ość.
- Do makreli dodać ugotowane żółtka, pokrojone pomidory, majonez lub sos tatarski i rozdrobnić wszystko blenderem.
- Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Ilość majonezu lub sosu tatarskiego dostosować do stopnia tłustości makreli i swoich upodobań.
- Powstałym farszem napełniać dołki w białku powstałe po wyjęciu żółtka. Można zrobić to łyżeczką lub bardziej artystycznie szprycą do dekorowania, wtedy powstaną wzorki.
- Jajka faszerowane wędzoną makrelą posypać pokrojonym szczypiorkiem lub udekorować listkami i drobno posiekanym selerem naciowym.
- Farsz z wędzonej makreli dość szybko obsycha, dlatego jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem.
Zobacz również: klops z jajkiem.
Mniami, uwielbiam makrelę ;)
OdpowiedzUsuńFarszu z makrelą jeszcze nie próbowałam. Dzięki za pyszną inspirację. :)
OdpowiedzUsuńz takim farszem jeszcze nie jadłam, pyszne muszą być
OdpowiedzUsuń