Wołowina duszona w kapuście

/ 0

Wołowina duszona w kapuście to pyszne i sycące, a do tego dość lekkostrawne i nietłuste danie na smaczny obiad. Prosty i mało wymagający posiłek świetnie sprawdzi się na codzienny, jak i niedzielny obiad.

Kapusta z mięsem
Wołowina jest dość słodkim mięsem i dlatego w połączeniu ze świeżą kapustą, może wydawać się zbyt delikatna i mało wyrazista w smaku. Tak jest na pewno na samym początku, gdy potrawa nie jest jeszcze doprawiona. Po doprawieniu octem jabłkowym, cytryną i pieprzem, smak staje się bardziej wyrazisty, ale zrównoważony. Uważać należy jednak z ilością pieprzu, gdyż łatwo z nim przesadzić i zniknie ten lekko słodkawy smak wołowiny, a będzie wyczuwalny tylko palący smak pieprzu.

Do tego dania warto użyć wołowiny delikatnie przerośniętej tłuszczem np. kark wołowy, rozbratel, łata wołowa, która po uduszeniu jest miękka i ma więcej smaku. Czas duszenia potrawy dostosować do rodzaju wykorzystanego mięsa.
Kapusta duszona z wołowiną
Liczba porcji: 6 - 7
Czas przygotowania: 40 minut + duszenie

Składniki na wołowinę duszoną w kapuście:

  • 1 mała główka kapusty białej
  • 1 kg karku wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki ziaren kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz naturalny do smaku
  • 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Jak zrobić wołowinę duszoną w kapuście?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. 
  2. Podsmażoną wołowinę zalać wrzącą wodą tak, aby woda w całości ją pokrywała. Dodać ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małej mocy palnika około 30 minut.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka z mięsem.
  4. Marchew, selera i pietruszkę obrać, drobno pokroić, delikatnie podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Dusić około 15 minut, po czym dodać passatę pomidorową.
  5. Kapustę drobno poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Razem z kapustą wrzucić ziarna kminku, majeranek i suszony koperek oraz dodać ocet jabłkowy i dusić pod przykryciem około 20 minut, aż kapusta zmięknie.
  6. Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Po około 5 minutach przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zagotować i sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco miękkie.
  7. Wołowina jest dość słodkim mięsem, dlatego ilość przypraw najlepiej dostosować do swoich upodobań.
  8. Wołowina duszona w kapuście świetnie smakuje z razowym pieczywem lub tradycyjnie z ziemniakami.

    Zobacz również: wołowina po burgundzku.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady