Wołowina duszona w kapuście
Wołowina duszona w kapuście to pyszne i sycące, a do tego dość lekkostrawne i nietłuste danie na smaczny obiad. Prosty i mało wymagający posiłek świetnie sprawdzi się na codzienny, jak i niedzielny obiad.
Wołowina jest dość słodkim mięsem i dlatego w połączeniu ze świeżą kapustą, może wydawać się zbyt delikatna i mało wyrazista w smaku. Tak jest na pewno na samym początku, gdy potrawa nie jest jeszcze doprawiona. Po doprawieniu octem jabłkowym, cytryną i pieprzem, smak staje się bardziej wyrazisty, ale zrównoważony. Uważać należy jednak z ilością pieprzu, gdyż łatwo z nim przesadzić i zniknie ten lekko słodkawy smak wołowiny, a będzie wyczuwalny tylko palący smak pieprzu.
Do tego dania warto użyć wołowiny delikatnie przerośniętej tłuszczem np. kark wołowy, rozbratel, łata wołowa, która po uduszeniu jest miękka i ma więcej smaku. Czas duszenia potrawy dostosować do rodzaju wykorzystanego mięsa.
Składniki na wołowinę duszoną w kapuście:
- 1 mała główka kapusty białej
- 1 kg karku wołowego
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń selera
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki ziaren kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól do smaku
- pieprz naturalny do smaku
- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
Jak zrobić wołowinę duszoną w kapuście?
- Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Podsmażoną wołowinę zalać wrzącą wodą tak, aby woda w całości ją pokrywała. Dodać ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małej mocy palnika około 30 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka z mięsem.
- Marchew, selera i pietruszkę obrać, drobno pokroić, delikatnie podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Dusić około 15 minut, po czym dodać passatę pomidorową.
- Kapustę drobno poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Razem z kapustą wrzucić ziarna kminku, majeranek i suszony koperek oraz dodać ocet jabłkowy i dusić pod przykryciem około 20 minut, aż kapusta zmięknie.
- Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Po około 5 minutach przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zagotować i sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco miękkie.
- Wołowina jest dość słodkim mięsem, dlatego ilość przypraw najlepiej dostosować do swoich upodobań.
- Wołowina duszona w kapuście świetnie smakuje z razowym pieczywem lub tradycyjnie z ziemniakami.
Zobacz również: wołowina po burgundzku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑