Żurek na domowym zakwasie

/ 2

Najlepszy żurek na domowym zakwasie, który warto zrobić nie tylko na święta. Przepis na tradycyjny żurek wielkanocny na domowym zakwasie żytnim. Pyszny żurek na zakwasie to zupa, którą zazwyczaj przygotowuje się na Wielkanoc.

żurek z jajkami
Tradycyjny żurek wielkanocny wymaga dobrego zakwasu żytniego, wędzonki i oczywiście białej kiełbasy, a do podania jajko ugotowane na twardo. Na co dzień dość trudno dostać dobrej jakości białą kiełbasę i często żurek robię z dodatkiem wędzonej kiełbasy i boczku. Do żurku wielkanocnego dodawana jest śmietana, jednak u mnie przeważnie jest wersja szara, taka bardziej kwaśna. Zdjęcia przedstawiają właśnie wersję bez dodatku śmietany. Żurek będzie ostrzejszy, jeśli na koniec doprawimy go chrzanem.

Żurek na domowym zakwasie jest bardzo zdrową i pożywną zupą, dlatego warto sięgać po niego częściej. Pozytywnie wpływa na proces trawienia i nie obciąża organizmu. Zakwas do żurku najlepiej przygotować w domu z mąki żytniej pełnoziarnistej, gdyż z dodatkiem tego ze sklepu zupa nie jest tak smaczna. Bardziej rozbudowany przepis na żurek może, zamiast wody zawierać wywar z mięsa i kości. Podstawową przyprawą wyczuwalną w żurku powinien być majeranek i czosnek, a później ewentualnie pieprz.

Jeśli żurek będziecie robić z dodatkiem innego zakwasu niż mój domowy zakwas do żurku to, należy do niego dodać również ze 2 liście laurowe i z 5 ziaren ziela angielskiego.
Żurek na zakwasie żytnim z jajkiem
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na żurek na domowym zakwasie:

  • 2 l wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 2 - 3 łyżki majeranku
  • 500 ml zakwasu do żurku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 200 g wędzonki lub boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy (najlepiej białej)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • śmietana do podania (opcjonalnie)
  • chrzan (opcjonalnie)

Jak zrobić żurek na domowym zakwasie?

  1. Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki, następnie gotować w 2 l wody do miękkości około 20 minut i wyjąć z wody.
  2. Do bulionu z warzyw wrzucić nakłute w kilku miejscach kiełbaski i gotować około 15 - 20 minut, aż będą ugotowane.
  3. Kiełbaski wyjąć, a do wywaru dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek oraz roztarty w dłoniach majeranek, gotować około 7 minut.
  4. W międzyczasie wrzucić pokrojoną w plasterki wcześniej wyjętą kiełbasę. Jeśli lubimy żurek z ziemniakami, to dodać również ugotowane wcześniej i pokrojone ziemniaki. 
  5. Do garnka wlać zakwas i ciągle mieszając, gotować na małej mocy palnika około 5 minut, aż żurek zacznie delikatnie gęstnieć. Żurek powinien mieć konsystencję lekko gęstniejącego rzadkiego kisielu. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Żurku po dodaniu zakwasu zbyt długo nie gotować, gdyż stracić smak i aromat.
  6. Przed końcem gotowania wrzucić obrany i rozgnieciony praską czosnek.
  7. Przed podaniem doprawić według upodobań chrzanem i śmietaną. U mnie bez śmietany, gdyż żurek wolę taki bardziej kwaśny i szary.
  8. Śmietanę przed dodaniem do żurku zahartować, czyli do miseczki wlać chochlę gorącej zupy i wymieszać ze śmietaną, po czym wlać do garnka.
  9. Do żurku podać również ugotowane jajka.
  10. Jeśli żurek musimy podgrzać, należy to robić na małej mocy palnika i pilnować, aby się nie zagotował.

    Zobacz również: zakwas żytni.

Komentarze

  1. Na domowym zakwasie smakuje najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię mężowi niespodzianke na Wielkanocne drugie śniadanie i podam żur z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady