Ciasto z mascarpone bez pieczenia
Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia na pyszny i łatwy do przygotowania deser. Kakaowe ciasto z serkiem mascarpone na pewno posmakuje osobom lubiącym czekoladowe słodkości. Ciasto z mascarpone to idealny deser na co dzień i od święta zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów.
Przepis na ciasto z mascarpone bez pieczenia wykona bez dużego wysiłku każdy, nawet jeśli nie potrafi piec ciast i ma małe doświadczenie w kuchni. Ciasto z serkiem mascarpone to taki delikatny, przyjemnie kakaowy i niezbyt słodki sernik bez pieczenia. Pyszne ciasto bez pieczenia ma kremową strukturę, którą utrwala galaretka, dlatego bardzo dobrze się kroi i przechowuje.
Przepis na ciasto z mascarpone bez pieczenia:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
- 100 g czekolady deserowej z co najmniej 45% kakao
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 280 - 300 g herbatników kakaowych
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić ciasto z mascarpone bez pieczenia?
- 2 galaretki rozpuścić w oddzielnych naczyniach w 250 ml wrzątku każdą i odstawić do wystudzenia.
- Kakao rozmieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić.
- 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i rozmieszanym kakao. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone i ubijać na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników.
- Do masy stopniowo dodawać lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę i krótko miksować, aby się połączyła z ubitą wcześniej masą. Jeśli galaretka jest zbyt płynna, można wstawić ją na chwilę do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się proces tężenia.
- Formę wyłożyć herbatnikami i rozprowadzić na nich równomiernie masę kakaową. Przykryć warstwą herbatników i wstawić do lodówki.
- 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Pod koniec dodawać stopniowo 250 g serka mascarpone i lekko tężejącą galaretkę. Miksować do czasu połączenia się składników.
- Masę wyłożyć na herbatniki i starannie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa nieco zastygła.
- Trzecią galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Czekoladę roztopić w 100 ml śmietanki, najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przegrzać. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita i lśniąca masa.
- Następnie dokładnie wymieszać z jeszcze płynną galaretką, wylać na ciasto i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi.
- Ciasto z mascarpone wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby stężało i herbatniki zmiękły.
Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami.
Jakie pyszne ciacho, super :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyjątkowo smacznie :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMega ciasto bez pieczenia <3!
OdpowiedzUsuńCzy można to ciasto zamrozić ?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, gdyż po rozmrożeniu może być bardzo wilgotne i nie być już tak smaczne.
UsuńJest pyszne juz raz robilam i dzisiaj znow będę robić
OdpowiedzUsuńDobry wybór, cisto proste do zrobienia i zawsze świetnie smakuje 🙂
Usuń