Kasza pęczak z pieczarkami
Kasza pęczak z pieczarkami to sycące i pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Kasza jęczmienna jest smacznym i pożywnym dodatkiem również do obiadu. Zdrowy, a do tego szybki i prosty do przygotowania posiłek, odpowiedni jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
Kasza jęczmienna pęczak jest gruboziarnista, dlatego jest sycąca i pożywna. Po jej zjedzeniu nie robimy się szybko głodni, gdyż powoli jest trawiona przez nasz organizm. Kasza jest bardzo zdrowa i ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Kasza pęczak bogata jest w witaminy z grupy B, magnez i selen, a dodatkowo dobroczynnie wpływa na poziom cholesterolu i pracę jelit.
Jestem za zróżnicowanym sposobem odżywiania i dobrze jest jeść wszystko, ale z umiarem. Dlatego warto, zamiast ziemniaków i ryżu wprowadzić do menu 1 - 2 razy w tygodniu właśnie kaszę. Nie dość, że będzie urozmaicenie, to jeszcze z korzyścią dla naszego zdrowia.
Kasza pęczak z pieczarkami jest bardzo smaczna sama w sobie, ale jeśli trzeba, można do niej dodać boczek lub inne mięso i będzie bardziej kalorycznym posiłkiem dla osób lubiących mięso, a także ciężko pracujących.
Przepis na kaszę pęczak z pieczarkami
Składniki na kaszę pęczak z pieczarkami:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz ziołowy do smaku
- sól do smaku
- 2 łyżki masła
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 szklanki wody
Opis krok po kroku
Jak zrobić kaszę pęczak?
- Wodę zagotować z łyżeczką soli i wsypać do niej pęczak.
- Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić, jeśli ziarna są miękkie, to wyłączyć i odstawić pod przykryciem, aby pęczak doszedł i wchłoną cały płyn. W zależności od jakości pęczaku czasami trzeba dodać nieco wrzącej wody, a innym razem odkryć garnek i odparować jej nadmiar. Na początku gotowania pilnować, aby nie wykipiał.
- Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle, aż się delikatnie przyrumienią. Przyprawić majerankiem, pieprzem ziołowym i solą.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
- Gdy cebula będzie usmażona, dodać do niej pieczarki i chwilę razem smażyć.
- Następnie do kaszy dodać pieczarki, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.
- Kasza pęczak z pieczarkami idealnie pasuje do obiadu z mięsem, zamiast ziemniaków lub ryżu. Może również stanowić samodzielne danie dla wegetarian.
- Sama kasza z pieczarkami świetnie sprawdzi się na pożywną i dość lekkostrawną kolację.
Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami.
Kaszę pęczak wszyscy u mnie bardzo lubią, w wersji z pieczarkami jest bardzo smaczna :-)
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń