Pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Pyszna pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Proste do zrobienia danie z dodatkiem klasycznych składników kuchni włoskiej. Włoskie smaki, które łatwo odtworzyć w domowej kuchni. Kuchnia włoska to dobrej jakości składniki i szybkie przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku.
Sama pierś kurczak po upieczeniu jest raczej sucha, ale dzięki zamarynowaniu jej w pesto stała się soczysta i pełna aromatu. Dodanie suszonych pomidorów i mozzarelli sprawiło, że danie zyskało na bardziej wyrazistym smaku i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą marynowany w bazyliowym pesto, obecnie jest jednym z moich ulubionych dań. Szybko się je przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Jedną pierś kurczaka natarłam pesto z bazylii, a nacięcia wypełniłam kawałkiem pomidora z oliwy i plastrem mozzarelli, drugą zaś zamarynowałam w pesto z pomidorów i w nacięcia włożyłam po plasterku mozzarelli. Obie wersje są pyszne i godne polecenia.
Do przygotowania piersi z kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą, użyłam włoskiego pesto Ponti Pesto alla Genovese oraz pesto Ponti Pesto Rosso. Pesto alla Genovese wykonane jest według oryginalnej włoskiej receptury i w jego skład wchodzi: świeża bazylia, oliwa z oliwek, orzeszki pinii oraz ser Pecorino i Grana Padano. Podstawą zaś sosu Pesto Rosso stanowią suszone w słońcu i bardzo aromatyczne włoskie pomidory.
Przepis na pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki na pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami:
- 2 piersi z kurczaka (400 g)
- 2 opakowania mozzarelli (250 g)
- 10 - 12 kawałków suszonych pomidorów z oliwy (80 g)
- 2 łyżki pesto z bazylii (u mnie Ponti Pesto alla Genovese) (50 g)
- 2 łyżki pesto z pomidorów (u mnie Ponti Pesto Rosso) (50 g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz i sól
- świeża bazylia do podania
Jak zrobić pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą?
- Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać z wierzchu pod skosem w odstępach co 0,5 - 1 cm.
- Piersi oprószyć solą, pieprzem oraz natrzeć dokładnie pesto i odłożyć na około 15 minut. Ilość pieprzu i soli dostosować do swoich upodobań.
- Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w plastry.
- W nacięcia na piersi włożyć plasterek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora z oliwy.
- Tak przygotowane piersi włożyć do żaroodpornego naczynia i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż mozzarella się roztopi i delikatnie przyrumieni.
- Podawać ze świeżą bazylią i ulubionymi dodatkami.
*artykuł inspirowany
Zobacz również: pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami.
Fantastyczne danie!
OdpowiedzUsuńPysznie :) bardzo lubię tak podanego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńmniammm pyszne danie
OdpowiedzUsuń