Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym
Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym to zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Zdrowa i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Szybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, która na pewno posmakuje osobom dbającym o zdrowe odżywianie.
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym jest bardzo soczysta i można ją od razu podawać. Nie wymaga długiego oczekiwania, gdyż wszystkie składniki w połączeniu z sosem jogurtowym nadają się do natychmiastowego jedzenia. Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej jest na każdą kieszeń, gdyż jej składniki są ogólnie dostępne i niezbyt drogie.
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym jest tak soczysta i pyszna, że podczas robienia znika jej prawie połowa. Każdy tylko próbuje, ale oczywiście na jednej próbie się nie kończy i tak tylko jeszcze raz spróbuję i do obiadu jakoś tak mało zostaje 😀
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej dość często modyfikuję, dodając lub wymieniając różne składniki, ale po pewnym czasie zawsze wracam do wersji z ogórkiem kiszonym. Takie połączenie składników jest chyba najsmaczniejsze.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym:
- 1 kapusta pekińska
- 5 - 6 małych ogórków kiszonych
- wiązka koperku
- 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym?
- Kapustę pekińską pokroić na cienkie i niezbyt długie paseczki.
- Ogórki pokroić w cienkie półplasterki.
- Cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić.
- Łodygi selera pokroić na cieniutkie plasterki.
- Koperek drobno posiekać.
- Składniki wymieszać i oprószyć delikatnie solą.
- Jogurt, sok z cytryny, ocet i miód lub cukier dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły.
- Sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Surówka może być podawana od razu po przygotowaniu, gdyż nie wymaga oczekiwania, aż zmięknie.
Zobacz również: kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem.
Idealna do obiadu!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna suroweczka :)
OdpowiedzUsuńNie dawałam nigdy ogórka kiszonego. Do kolejnego obiadu na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńSuper świeża i zdrowa suróweczka ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie chrupiące surówki :)
OdpowiedzUsuń