Makowiec zawijany
Najlepszy przepis na makowiec zawijany, który mam już od wielu lat. Zobacz, jak zrobić makowca, z którego nie wypada masa makowa, który pięknie się kroi i do tego świetnie smakuje. Ciasto drożdżowe z makiem odpowiednie na co dzień i od święta.
Ile było prób, aby powstał idealny przepis na makowiec zawijany to już i sama nie pamiętam. W końcu jednak odkryłam, jak zrobić makowiec zawijany, który spełnił moje wszystkie oczekiwania. Makowiec zawijany jest umiarkowanie słodki, ciasto drożdżowe na makowiec jest lekkie i niezbyt tłuste, upieczony makowiec dobrze się kroi i nie rozpada, a masa makowa idealnie trzyma się ciasta i się nie klei podczas jedzenia. A i jeszcze nie wiem, czy nie najważniejsze, łatwe przygotowanie, chociaż po przeczytaniu przepisu może się wydawać dość skomplikowane i pracochłonne, ale tak nie jest. Makowiec zawijany bardzo dobrze się przechowuje zawinięty w folię aluminiową i włożony do lodówki, nie traci nic na swoim smaku ani wyglądzie nawet do 2 tygodni (jeśli coś zostanie).
Z mego doświadczenia wynika, że nie wolno przyspieszać czasu wyrastania ciasta, gdyż to wpływa na jego strukturę i sprężystość. Odpada, więc w tym przypadku wstawianie go do minimalnie nagrzanego piekarnika, bo ciasto będzie zbyt miękkie i trudno będzie go zawijać. Nie należy również przesadzać z grubością warstwy masy makowej zawijanej do ciasta, gdyż delikatne ciasto nie utrzyma zbyt dużej jej ilości i się rozerwie.
Mam nadzieję, że moje uwagi pomogą i będzie to Twój ulubiony przepis na ciasto z makiem, którym zachwycisz swoich bliskich i gości 😊
Przepis na makowiec zawijany:
(składniki o temperaturze pokojowej)
Ciasto drożdżowe na makowiec zawijany:
- 3 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki do podsypywania
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- 180 ml mleka
- 150 g masła
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 1,5 łyżki spirytusu lub wódki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Masa makowa do makowca:
- 300 g suchego mielonego maku
- 300 ml gorącego mleka lub wody
- 180 - 200 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 50 g miękkiego masła
- 6 białek jaja kurzego
- kilka kropel olejku migdałowego
Lukier do makowca zawijanego:
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo: - mak lub skórka kandyzowana z pomarańczy do dekoracji
Jak zrobić makowiec zawijany?
- Drożdże rozmieszać w lekko podgrzanym, ale niegorącym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość.
- Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, cukier z wanilią i cukier, wymieszać łyżką. Następnie wlać roztrzepane żółtka, dodać szczyptę soli, olej i roztopione, wystudzone masło oraz alkohol.
- Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dłonie oprószyć mąką i wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,7 - 1 cm, podsypując delikatnie mąką, z ilością mąki nie przesadzać, gdyż ciasto stanie się twarde i podczas pieczenia makowce będą pękać i się kruszyć. U mnie wychodzą 3 niezbyt grube makowce.
- Rozwałkowany placek posmarować 0,5 cm warstwą masy makowej i delikatnie zwinąć w rulon, rozpoczynając od dłuższego boku. Końce rulonu zlepić i podwinąć pod spód, układając go na papierze do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto jest dość miękkie i zwinięte makowce najlepiej jest delikatnie przetoczyć z deski na papier, uważać, aby nie zrobić w cieście dziury.
- Z papieru do pieczenia wokół makowca zrobić formę otwartej tuby, pozostawiając około 3 cm pustego miejsca z wierzchu (nie zakrywać końców), papier z wierzchu nie powinien dotykać do ciasta. Przed pieczeniem makowce z wierzchu posmarować ciepłym mlekiem i razem z papierem przenieść na blaszkę z piekarnika. Każdy makowiec zawinięty w papier, układać jeden obok drugiego z zachowaniem 2 - 3 cm odstępu.
- Ciasto drożdżowe jest dość delikatne, jeśli jest dość ciepło, to zrobione makowce nie wymagają ponownego wyrastania. Makowce piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 minut.
- Po wystudzeniu posmarować lukrem i posypać makiem lub skórką kandyzowaną.
- Makowce przechowywać zawinięte w papier do pieczenia lub folię, ewentualnie w pojemniku pod przykryciem, wtedy długo zachowają smak i swoją świeżość.
Jak zrobić masę makową do makowca?
- Mak zalać gorącą wodą lub mlekiem i odstawić na około 15 minut, aby mak wchłonął cały płyn. Jeśli nie masz suchego już zmielonego maku, to ten krok pomiń. Niemielony mak trzeba zalać wodą lub mlekiem i gotować w niezbyt szerokim garnuszku do czasu, aż płyn prawie całkowicie się wygotuje/wchłonie. Mak po wystudzeniu zmielić 2 razy przez maszynkę.
- Do maku dodać cukier, miód, rodzynki, posiekane orzechy, miękkie masło i olejek, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
- Masą od razu smarować ciasto na makowce, aby ubite białko zachowało swoje właściwości.
Jak zrobić lukier:
- Cukier puder energicznie rozetrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
- Powinna powstać jednolita, lśniąca i niezbyt rzadka masa, która po posmarowaniu zostaje na cieście.
- Przygotowanym lukrem od razu smarować makowce, gdyż lukier dość szybko zastyga.
Zobacz również: ciasto makowe z lukrem.
Rolada wygląda smakowicie. Mam ten sam sposób na lukier. :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam
OdpowiedzUsuńmakowiec to jedne ciasto których nie lubię ale lubię piec bo mój dziadek uwielbia
OdpowiedzUsuń