Sałatka warzywna z sosem musztardowym
Sałatka warzywna z sosem musztardowym to tradycyjna sałatka jarzynowa o nieco bardziej wyrazistym smaku. Znany przepis na sałatkę warzywną został wzbogacony o dodatek pora i sosem z musztardą. Zdrowa i pożywna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do obiadu.
Sałatka warzywna z sosem musztardowym jest dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw po ugotowaniu wywaru na rosół. Takie warzywa nie mają już bardzo wyrazistego smaku, ale nadal można je użyć w sałatce i w ten sposób nie będą zmarnowane. Smak sałatki świetnie zaostrzył por i sos z dodatkiem musztardy, dzięki czemu nie jest wyczuwalna mniejsza intensywność warzyw.
Sałatka jarzynowa jest pysznym i zdrowym dodatkiem do schabowego lub kotletów drobiowych zamiast ziemniaków. Sałatka z warzyw sprawdzi się również na sycące i zdrowe drugie śniadanie czy też jako kolacja.
Przepis na sałatkę warzywną z sosem musztardowym:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 1 por (biała część)
- 3 - 4 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 1 - 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić sałatkę warzywną z sosem musztardowym?
- Marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki gotować około 20 minut w lekko osolonej wodzie (mogą być niezbyt rozgotowane warzywa z wywaru na rosół). Warzywa odcedzić, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Jajka zalać zimną wodą z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i od momentu zagotowania się wody gotować 6 minut na umiarkowanej mocy palnika. Jajka po ugotowaniu przełożyć do zimnej wody, aby całkowicie wystygły. Następnie obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Pora przekroić wzdłuż, drobno posiekać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
- Ogórki kiszone pokroić w bardzo drobną kostkę. Jeśli nie lubimy skórki to, należy ogórki wcześniej obrać.
- Majonez dokładnie wymieszać z musztardą Dijon i sokiem z cytryny. Jeśli majonez jest dość kwaśny, to soku nie dodawać. Sos wymieszać z wcześniej pokrojonymi składnikami i kukurydzą, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i musztardy dopasować do swoich upodobań.
- Sałatka warzywna z sosem musztardowym dobrze smakuje samodzielnie lub jako dodatek np. do kotleta schabowego, czy też mięsa drobiowego.
Zobacz również: sałatka jarzynowa.
Pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi cudowne smaki dzieciństwa <3
Ciekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuń