Sernik cytrynowy z polewą lemon curd
Sernik cytrynowy z polewą lemon curd o przyjemnym, cytrynowym smaku i aromacie. Pyszne, niezbyt słodkie ciasto z cytrynową polewą to delikatny i łatwy do zrobienia deser, który sprawdzi się na każdą okazję.
Sernik cytrynowy z polewą lemon curd jest tak pyszny, że jego smak pamięta się długo po zjedzeniu. Każdy delektuje się jego smakiem i chętnie sięga po kolejny kawałek. Sernik cytrynowy jest wilgotny, ma delikatną strukturę, którą zawdzięcza pieczeniu w dość niskiej temperaturze i parze powstałej z wody wstawionej do piekarnika. Najlepszy przepis na sernik, który ma umiarkowanie słodki i zrównoważony cytrynowy smak i aromat.
Do przygotowania polewy cytrynowej wykorzystałam sok z cytryn Limmi, który wyciskany jest ze świeżych sycylijskich cytryn. Buteleczka zawiera 200 ml soku wyciśniętego z 1 kg cytryn i kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym, który uwalnia się podczas nalewania soku. Sok nie zawiera cukru ani wody i można go przechowywać do 12 miesięcy. Sok Limmi świetnie sprawdza się w deserach, orzeźwiających napojach, marynatach do mięs i ryb, a także jako składnik dressingów do surówek.
Przepis na sernik cytrynowy z polewą lemon curd:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego (mielony)
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 - 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 5 jajek
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Przepis na polewę cytrynową z lemon curd:
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 150 ml soku z cytryn (u mnie sok Limmi)
- 160 g masła 82%
- 320 g drobnego cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Jak zrobić sernik cytrynowy z polewą lemon curd?
- Jajka ucierać stopniowo dodając cukier. Ucierać do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru i masa stanie się jasna.
- Nie przerywając ucierania cienką stróżką wlewać roztopione i wystudzone masło.
- Do kremu dodać skórkę, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.
- Następnie partiami dodawać ser i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód pokryć rozdrobnionymi i wymieszanymi z roztopionym masłem herbatnikami. Spód wyrównać łyżką, aby powstała równa i zwarta powierzchnia.
- Masę serową przełożyć do formy z herbatnikami i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 165 stopni C przez około 80 minut. Do oddzielnej blaszki z piekarnika wlać około 400 ml wody i wsunąć ją na najniższy poziom piekarnika. Po upieczeniu powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta.
- Sernik po upieczeniu najpierw studzić przez 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Następnie wyjąć z piekarnika i po całkowitym wystudzeniu posmarować go polewą cytrynową.
- Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby się schłodził i zastygł.
Jak zrobić polewę cytrynową z lemon curd do sernika?
- Jajka, żółtka i cukier roztrzepać, aby miały jednolitą konsystencję.
- Masę przełożyć do rondla, dodać masło oraz sok z cytryny i podgrzewać na małej mocy palnika ciągle mieszając rózgą, aż masa zacznie lekko gęstnieć (nie gotować!). Krem powinien mieć strukturę niezbyt gęstego budyniu. Bezpieczniej robić to ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą bez kontaktu miski z wodą, wtedy na pewno się nie przypali i zbyt szybko nie zgęstnieje.
- Gotową masę zdjąć z palnika, jeśli w masie powstały grudki, należy przetrzeć ją przez sitko.
- Do gorącej masy wsypać galaretkę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli sernik nie będzie transportowany, to galaretkę można nawet pominąć, polewa wtedy będzie luźniejsza i kremowa.
- Polewę cytrynową po delikatnym wystudzeniu, należy rozsmarować na serniku.
*artykuł inspirowany
Zobacz również: sernik z rosą.
Chyba będę musiała upiec. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto wypróbować.
Usuńooo tak zjadłabym sobie takie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze z taką polewą. Serniczek kuszący :)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek z cytrynową galaretką ;)
OdpowiedzUsuń