Sznycle z indyka z ananasem
Sznycle z indyka z ananasem to propozycja na bardziej odświętny obiad. Lekkostrawne i pyszne danie z indyka, a do tego łatwe do przygotowania. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie w większym gronie.
Sznycle z indyka z ananasem na pewno znacie i lubicie. U mnie tym razem wersja nieco lżejsza, gdyż zamiast bułki tartej do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej chłonie tłuszcz i tak szybko się nie przypala podczas smażenia. Do indyka z ananasem dodatkowo dodałam suszonej żurawiny, która przyjemnie przełamała słodki smak ananasa. Soczysta pierś z indyka w połączeniu zarówno z ananasem, jak i żurawiną jest aromatycznym i bardzo smacznym połączeniem.
Sznycle z indyka świetnie smakują w połączeniu z ananasem i żurawiną, ale sprawdziłam również wersję z samą żurawiną. Taką wersję polecam, szczególnie osobom, które nie lubią ananasa i intensywnych, owocowych dodatków.
Sprawdźcie sami, która wersja bardziej Wam posmakuje 😊
Przepis na sznycle z indyka z ananasem:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 puszka ananasa (10 plastrów)
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 300 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy długodojrzewający)
- kolendra mielona
- pieprz świeżo mielony
- sól
- 4 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta lub mąka pszenna pełnoziarnista
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić sznycle z indyka z ananasem?
- Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm.
- Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić z obu stron solą, pieprzem i kolendrą.
- Przyprawione plastry indyka obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanych jajkach i mące pełnoziarnistej lub bułce tartej. U mnie mąka pełnoziarnista, gdyż mniej się przypala i nieco mnie wchłania tłuszczu podczas smażenia.
- Sznycle smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia, na umiarkowanie rozgrzanej patelni z tłuszczem.
- Usmażone sznycle układać na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdy kawałek indyka posypać odrobiną startego sera, położyć odsączony plaster ananasa, a w dziurkę plastra kilka owoców żurawiny. Po wierzchu posypać obficie tartym serem.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni.
- Sznycle świetnie również smakują zapieczone z samą żurawiną i serem.
- Podawać najlepiej ciepłe od razu po wyjęciu z piekarnika, dlatego sznycle zapiekać tuż przed podaniem.
Zobacz również: sezamowy sznycel z indyka.
Danie proste a smaczne warto wypróbować. Uwielbiam połączenie ananasa z mięsem, dodaje bardzo fajnej słodkości.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń