Sznycle z indyka z ananasem

/ 2

Sznycle z indyka z ananasem to propozycja na bardziej odświętny obiad. Lekkostrawne i pyszne danie z indyka, a do tego łatwe do przygotowania. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie w większym gronie.

Kotlety z indyka z ananasem i serem
Sznycle z indyka z ananasem na pewno znacie i lubicie. U mnie tym razem wersja nieco lżejsza, gdyż zamiast bułki tartej do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej chłonie tłuszcz i tak szybko się nie przypala podczas smażenia. Do indyka z ananasem dodatkowo dodałam suszonej żurawiny, która przyjemnie przełamała słodki smak ananasa. Soczysta pierś z indyka w połączeniu zarówno z ananasem, jak i żurawiną jest aromatycznym i bardzo smacznym połączeniem.

Sznycle z indyka świetnie smakują w połączeniu z ananasem i żurawiną, ale sprawdziłam również wersję z samą żurawiną. Taką wersję polecam, szczególnie osobom, które nie lubią ananasa i intensywnych, owocowych dodatków. 
Sprawdźcie sami, która wersja bardziej Wam posmakuje 😊
Kotlety z ananasem i serem
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie i zapiekanie

Przepis na sznycle z indyka z ananasem:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka ananasa (10 plastrów)
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 300 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy długodojrzewający)
  • kolendra mielona
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta lub mąka pszenna pełnoziarnista
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić sznycle z indyka z ananasem?

  1. Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm.
  2. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić z obu stron solą, pieprzem i kolendrą.
  3. Przyprawione plastry indyka obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanych jajkach i mące pełnoziarnistej lub bułce tartej. U mnie mąka pełnoziarnista, gdyż mniej się przypala i nieco mnie wchłania tłuszczu podczas smażenia.
  4. Sznycle smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia, na umiarkowanie rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  5. Usmażone sznycle układać na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdy kawałek indyka posypać odrobiną startego sera, położyć odsączony plaster ananasa, a w dziurkę plastra kilka owoców żurawiny. Po wierzchu posypać obficie tartym serem.
  6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni.
  7. Sznycle świetnie również smakują zapieczone z samą żurawiną i serem.
  8. Podawać najlepiej ciepłe od razu po wyjęciu z piekarnika, dlatego sznycle zapiekać tuż przed podaniem.

    Zobacz również: sezamowy sznycel z indyka.

Komentarze

  1. Danie proste a smaczne warto wypróbować. Uwielbiam połączenie ananasa z mięsem, dodaje bardzo fajnej słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady