Kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem
Kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem to idealne danie na obiad. Kotlety mielone drobiowe świetnie sprawdzą się na lekki i pożywny posiłek na lato i nie tylko. Suszone pomidory i mięso mielone z indyka bardzo do siebie pasują, a w połączeniu z serem i czosnkiem powstałe danie zjada się z wielką przyjemnością.
Delikatne i aromatyczne kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem najczęściej robię latem, gdyż dobrze sycą, ale nie jest się po nich ociężałym. Kotlety drobiowe z indyka można podać na ciepło w porze obiadowej, zabrać z ulubioną sałatką na lunch do pracy lub przekroić i położyć na kanapkę.Na kotlety mielone z indyka najlepsze jest mięso z udźca, gdyż jest bardziej soczyste i ma więcej kleju. W tym przypadku dodatek sera żółtego sprawia, że nawet kotlety zrobione z piersi indyka będą wystarczająco wilgotne i pełne smaku.
Przygotowując mielone z indyka nie dodawać zbyt dużo bułki tartej ani mąki, gdyż kotlety mogą stać się twarde i mało soczyste.
Przepis na kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem:
- 1,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 250 g sera żółtego (u mnie chedar)
- 6 - 8 kawałków pomidorów suszonych z oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
- mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z indyka z suszonymi pomidorami i serem?
- Do mielonego indyka dodać drobno pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i przyprawy. Dodać również bułkę tartą i wszystko starannie wymieszać. Ilość soli i pieprzu dostosować do swoich upodobań.
- Następnie połączyć ze startym na dużych oczkach tarki żółtym serem i jeszcze raz wymieszać. Najlepiej mieszać dłonią, wtedy mięso lepiej się wyrabia i można sprawdzić, czy dobrze będą się formować kotlety. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna, należy dodać nieco więcej bułki tartej lub odrobinę mąki.
- Z mięsa robić kotlety wielkości dłoni, lekko je spłaszczyć i obtoczyć w mące pełnoziarnistej.
- Kotlety smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, najpierw bez przykrycia. Po obróceniu kotletów na drugą stronę patelnię na chwilę przykryć, wtedy kotlety będą bardziej soczyste i równomiernie usmażone. Kotletów zbyt długo nie smażyć, aby z sera się nie wytopił tłuszcz, gdyż kotlety mogą być twarde i dość mocno się zmniejszą.
- Podawać według upodobań z ulubioną surówką, sosem, ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Zobacz również: kotlety z indyka i kaszy jaglanej.
Uśmiecham się bo właśnie planuję kotlety z piersi indyka na dzisiejszy obiad czyli przepis trafiony idealnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję, jest mi bardzo miło 🙂 Kotlety z indyka robię dość często, gdyż są delikatniejsze niż wieprzowe.
UsuńMiłego dnia 😀