Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem

/ 1

Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem to bardzo szybkie do przygotowania danie na pyszny obiad. Sos beszamelowy świetnie sprawdza się do zapiekania, a ze szpinakiem świetnie smakuje, jako sos do makaronu. Makaron z sosem na zdrowy, smaczny i łatwy obiad do zrobienia.
Makaron z beszamelem i szpinakiem

Makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem to bardzo pożywne i lekkostrawne danie. Makaron do sosu należy ugotować al'dente, gdyż z rozgotowanego makaronu powstanie mało apetyczna i niezbyt zdrowa potrawa. Makaron z sosem robię zazwyczaj z makaronem (fusilli) świderki z mąki semolina, gdyż zbyt szybko się nie rozgotowuje i świetnie zatrzymuje się na nim sos.

Sos beszamelowy ze szpinakiem jest łatwy do zrobienia na szybki obiad. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno mrożony, jak i świeży szpinak. W tym przypadku szpinak wolę chyba bardziej mrożony niż świeży. Świeży trzeba myć listek po listku, aby pozbyć się piasku, co zabiera sporo czasu. U mnie w zamrażarce szpinak jest prawie zawsze i wiele razy uratował nas przed jedzeniem kanapek na obiad 😀
Makaron z sosem szpinakowym
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut

Przepis na makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem:

  • 500 ml mleka
  • 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
    Dodatkowo:
  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g makaronu

Jak zrobić makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem?

  1. Delikatnie podsmażyć na 30 g masła przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać zamrożony szpinak i smażyć na małej mocy palnika do czasu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi i będzie gorący. Świeży szpinak wcześniej pokroić i nieco krócej smażyć.
  2. W tym momencie można już wstawić wodę na makaron i ugotować go al'dente według przepisu na opakowaniu.
  3. W rondlu lub na patelni o pojemności co najmniej 1 l, na niskiej mocy palnika rozpuścić masło.
  4. Dodawać po łyżce mąkę i ciągle mieszając rózgą krótko podsmażać, aż będzie jednolita konsystencja.
  5. Następnie wlać lekko podgrzane mleko, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zwiększyć moc palnika i gotować sos, aż zacznie gęstnieć i uzyska gładką konsystencję, lejącego się i niezbyt gęstego budyniu. Po dodaniu mleka sos cały czas mieszać rózgą, aby nie było w nim grudek.
  6. Czas gotowania to około 10 minut i zależy od szerokości i głębokości naczynia, w którym jest robiony sos.
  7. Do sosu wrzucić przygotowany wcześniej szpinak i nie przerywając mieszania gotować, aż sos będzie równomiernie połączony ze szpinakiem.
  8. Ugotowany i odcedzony makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać (nie gotować!).

    Zobacz również: makaron z sosem ze szpinaku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady