Sałatka z brokuła i kaszy bulgur
Sałatka z brokuła i kaszy bulgur na zdrowe śniadanie, pożywny lunch do pracy lub lekką kolację w upalny dzień. Prosta i łatwa do zrobienia sałatka z brokuła, którą na pewno pokocha cała rodzina i goście. Sałatka z kaszy i warzyw świetnie sprawdzi się na lato do grilla i nie tylko.
Nie ma co ukrywać, że najwięcej różnych sałatek i surówek z warzywami jemy latem, gdyż nikt z nas nie lubi zbyt długo spędzać czasu w kuchni. Najlepiej, aby jedzenie było zdrowe, pożywne, smaczne i proste do przygotowania. Sałatka z brokułem i kaszą bulgur właśnie taka jest. Składniki i sos można przygotować wcześniej i gdy tylko najdzie ochota wyjąć, polać sosem i zajadać się zdrowym i smacznym daniem. Sałatka z brokuła świetnie sprawdzi się do zabrania na krótki wypad za miasto, do zabrania do pracy, jako dodatek do mięsa lub ryby z grilla. Kasza bulgur i sałatka brokułowa odpowiednia jest również dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy też wegańskiej.Uwielbiam brokuła i sałatki z jego dodatkiem mogę jeść bez przerwy, zwłaszcza w połączeniu z pyszną i lekkostrawną kaszą bulgur. Należy tylko pamiętać, aby brokuła nie rozgotować, gdyż straci smaki i swój piękny kolor. Brokuła wyjąć z wody, gdy jest jeszcze al'dente, dojdzie po wyjęciu. Wiem, że niektórzy kucharze zanurzają po ugotowaniu brokuły w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania i kolor. Osobiście nigdy tego nie robię, gdyż nie odpowiada mi posmak zimnej wody na brokule. Kolor będzie piękny wtedy, gdy brokuła ugotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i na czas wyjmiemy z gorącej wody.
Przepis na sałatkę z brokuła i kaszy bulgur:
- 1 średni brokuł
- 1 papryka
- 2 - 3 łodygi selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- pieprz i sól do smaku
Sos do sałatki z brokuła:
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić sałatkę z brokuła i kaszy bulgur?
- Kaszę opłukać zimną wodą i gotować ze szklanką lekko osolonej wody przez 7 minut pod przykryciem. Następnie odstawić pod przykryciem, aby kasza wchłonęła cały płyn i wystygła.
- Brokuła podzielić i gotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki soli przez około 5 minut. Po ugotowaniu natychmiast wyjąć z wody i odłożyć do wystudzenia, a następnie podzielić na mniejsze kawałeczki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na dość cienkie słupki.
- Łodygi selera pokroić w poprzek na bardzo cienkie plasterki.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić.
- Składniki sosu intensywnie wymieszać, aby powstał jednolity lekko gęsty sos.
- Składniki sałatki wymieszać i po nałożeniu na talerze polać sosem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
- Sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub do zabrania na lunch do pracy.
Zobacz również: sałatka z kalafiora i brokuła.
Taka salateczka to cos dla mnie. Smacznie i zdrowo! Pycha :)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje serce, kasza bulgur to mój ulubiony dodatek do dań i nigdy mi się nie nudzi. Twój przepis na sałatkę to pyszny, prosty i lekkie danie na śniadanie, obiad lub kolację przez cały rok. Uwielbiam chrupiące brokuły, a sos na bazie octu balsamicznego będę teraz dodawać do każdej innej sałatki. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń