Zupa gołąbkowa
Pyszna zupa gołąbkowa na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smak gołąbków bez zawijania. Szybka zupa gołąbkowa z ryżem, zamiast tradycyjnych gołąbków. Sycąca i zdrowa zupa bez długiego stania w kuchni.
Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty, można go modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Zarówno jeśli chodzi o proporcje składników, konsystencję zupy, jak i jej doprawienie to zależy tylko od nas. Jeśli nie lubimy pomidorów, można zrobić wersję podstawową z samym mięsem, ryżem i kapustą. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa również można nieco zmienić, ale nie przesadzać z ilością ryżu, gdyż zupa będzie zbyt gęsta. Z młodej kapusty zupa wychodzi delikatniejsza w smaku i szybciej się ją gotuje.
Zupa gołąbkowa nie jest jakimś bardzo wymyślnym daniem, ale kiedy nie mamy ochoty na robienie gołąbków, to zupa z kapusty, ryżu i mięsa w sosie pomidorowym świetnie ich smak zastąpi. Niewątpliwą zaletą zupy o smaku gołąbków jest szybkie jej przygotowanie i możliwość zamknięcia jej nadmiaru do słoika lub zamrożenia. Danie można przygotować również w szybkowarze.
Przepis na zupę gołąbkową:
- 800 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
- 1 średniej wielkości kapusta
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 - 3 cebule
- 3 - 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka ostu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżeczki soli
- garnek co najmniej 5 litrów
Jak zrobić zupę gołąbkową?
- Marchewki, cebule, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować.
- Na dno garnka wlać kilka łyżek oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
- Następnie dodać marchew i po około 7 minutach wrzucić rozdrobnione mięso oraz pieprz, paprykę, sól, cukier, majeranek. Podsmażać około 10 minut, aż mięso zmieni kolor i delikatnie się przyrumieni.
- Mięso zalać 2 litrami wrzątku, dodać suchy ryż, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotować na średniej mocy palnika około 10 minut.
- Następnie dorzucić pokrojoną wcześniej kapustę i dusić do czasu, aż będzie miękka. Starszą kapustę można wcześniej podsmażyć, młodą niekoniecznie.
- W międzyczasie do kapusty dodać, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
- Na koniec zupę gołąbkową doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą.
- Gęstość zupy dostosować do swoich upodobań. Zupa za sprawą dodanego ryżu na drugi dzień jest zdecydowanie gęstsza, dlatego warto wziąć to pod uwagę i pod koniec gotowania sprawdzić jej konsystencję. Ryż do zupy można ugotować oddzielnie i dodawać dopiero pod koniec gotowania.
Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑