Batoniki z daktyli i płatków z orzechami

/ 2

Pyszne i bardzo zdrowe batoniki z daktyli i płatków z orzechami bez pieczenia. Wegetariańskie batoniki energetyczne wykonane tylko z naturalnych składników i bez dodatku cukru. Idealna zdrowa przekąska zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych dbających o zdrowe odżywianie.

Batoniki daktylowe z orzechami
Naturalne batoniki z daktyli i płatków z orzechami są bardzo odżywcze i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na słodycze, co jest bardzo ważne podczas diety. Batoniki daktylowe nie napędzają apetytu, gdyż zawierają tylko naturalną słodycz pochodzącą z suszonych daktyli. Duża zawartość błonnika sprawia, że po zjedzeniu fit batonika z daktyli czujemy się dość długo syci i nie ma efektu "wilczego głodu", jak to bywa po zjedzeniu zwykłych słodyczy.

Dodatkową zaletą, oprócz walorów smakowych i zdrowotnych naturalnych fit batoników z daktyli jest ich szybkie przygotowanie i możliwość modyfikacji ich składu. Do ich wykonania można wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, suszonych owoców, jak również rodzaj płatków. Niezmienne powinny pozostać tylko daktyle i masło orzechowe, gdyż jest to baza spajająca wszystkie składniki. 
Batoniki daktylowe z płatkami owsianymi i czekoladą
Liczba porcji: 18 - 20
Czas przygotowania: 25 minut + chłodzenie

Przepis na batoniki z daktyli i płatków z orzechami:

  • 2 szklanki suszonych daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 6 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca lub włoskich
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z 75% kakao) 
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić batoniki z daktyli i płatków z orzechami?

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły.
  2. Daktyle odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem wraz z masłem orzechowym na jednolitą masę.
  3. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta.
  4. Masę na batoniki przełożyć do wąskiej silikonowej lub wyłożonej folią foremki i dociskając łyżką wygładzić powierzchnię. W foremce masy powinno być około 1,5 - 2 cm.
  5. Formę wstawić na około 20 minut do lodówki.
  6. Składniki na polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i starannie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca polewa.
  7. Polewą polać schłodzoną masę i wstawić na 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.
  8. Zastygniętą masę wyjąć z formy i pokroić na niezbyt duże batoniki.
  9. Przechowywać w lodówce, szczególnie podczas panujących obecnie upałów.

    Zobacz również: batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady