Batoniki z daktyli i płatków z orzechami
Pyszne i bardzo zdrowe batoniki z daktyli i płatków z orzechami bez pieczenia. Wegetariańskie batoniki energetyczne wykonane tylko z naturalnych składników i bez dodatku cukru. Idealna zdrowa przekąska zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych dbających o zdrowe odżywianie.
Naturalne batoniki z daktyli i płatków z orzechami są bardzo odżywcze i nawet mały kawałeczek zaspokaja chęć na słodycze, co jest bardzo ważne podczas diety. Batoniki daktylowe nie napędzają apetytu, gdyż zawierają tylko naturalną słodycz pochodzącą z suszonych daktyli. Duża zawartość błonnika sprawia, że po zjedzeniu fit batonika z daktyli czujemy się dość długo syci i nie ma efektu "wilczego głodu", jak to bywa po zjedzeniu zwykłych słodyczy.
Dodatkową zaletą, oprócz walorów smakowych i zdrowotnych naturalnych fit batoników z daktyli jest ich szybkie przygotowanie i możliwość modyfikacji ich składu. Do ich wykonania można wykorzystać dowolny rodzaj orzechów, suszonych owoców, jak również rodzaj płatków. Niezmienne powinny pozostać tylko daktyle i masło orzechowe, gdyż jest to baza spajająca wszystkie składniki.
Przepis na batoniki z daktyli i płatków z orzechami:
- 2 szklanki suszonych daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki płatków owsianych
- 6 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca lub włoskich
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z 75% kakao)
- 40 g masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Jak zrobić batoniki z daktyli i płatków z orzechami?
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły.
- Daktyle odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić blenderem wraz z masłem orzechowym na jednolitą masę.
- Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa powinna być bardzo gęsta.
- Masę na batoniki przełożyć do wąskiej silikonowej lub wyłożonej folią foremki i dociskając łyżką wygładzić powierzchnię. W foremce masy powinno być około 1,5 - 2 cm.
- Formę wstawić na około 20 minut do lodówki.
- Składniki na polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i starannie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca polewa.
- Polewą polać schłodzoną masę i wstawić na 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.
- Zastygniętą masę wyjąć z formy i pokroić na niezbyt duże batoniki.
- Przechowywać w lodówce, szczególnie podczas panujących obecnie upałów.
Zobacz również: batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia.
koniecznie do zrobienia! muszą być pyszne !
OdpowiedzUsuńMniami domowe batoniki ;)
OdpowiedzUsuń