Sos beszamel ze szpinakiem
Przepis na najlepszy sos beszamel ze szpinakiem. Sos beszamelowy sprawdza się z makaronem na szybki obiad. Beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje do zapiekania warzyw, czy też, jako dodatek do mięsa.
Sos beszamel jest jednym z moich ulubionych sosów i nie tylko ze względu na swój smak, ale również na łatwość jego przygotowania. Podstawowa wersja sosu beszamel wymaga składników, które zazwyczaj są na co dzień w kuchni. Mąkę, masło i mleko zawsze znajdziemy, tylko w gałkę muszkatołową trzeba się zaopatrzyć, bo bez niej sos beszamelowy nie ma odpowiedniego smaku.
Sos beszamel w połączeniu ze szpinakiem podaję najczęściej jako sos do makaronu lub wykorzystuję go jako sos do zapiekanek. Świetnie sprawdza się podany z mięsem i warzywami na obiad.
Przepis na sos beszamel ze szpinakiem:
- 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 500 ml mleka
- 80 g masła
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
Jak zrobić sos beszamel ze szpinakiem?
- 30 g masła roztopić na patelni i lekko podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać zamrożony szpinaki i podgrzewać do czasu, aż się rozmrozi i będzie ciepły. Świeży szpinak najpierw pokroić i odpowiednio krócej smażyć.
- W dużym (co najmniej 1 litr) rondlu lub patelni roztopić 50 g masła, ciągle mieszając rózgą dodawać po łyżce mąkę. Krótko smażyć, aby była jednolita konsystencja.
- Wlać lekko podgrzane mleko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na dość dużej mocy palnika do czasu uzyskania jednolitej konsystencji lekko gęstniejącego budyniu. Sos mieszać rózgą, aby się nie przypalił i nie miał grudek.
- Na koniec dodać przygotowany szpinak i gotować, aż sos beszamel równomiernie połączy się ze szpinakiem.
- Sos podczas stygnięcia nieco się zagęszcza, dlatego od razu wymieszać go z makaronem lub polać nim zapiekankę, czy też mięso.
Zobacz również: kluski kładzione ze szpinakiem.
Luuubię takie jedzonko.
OdpowiedzUsuń