Sos beszamel ze szpinakiem

/ 1

Przepis na najlepszy sos beszamel ze szpinakiem. Sos beszamelowy sprawdza się z makaronem na szybki obiad. Beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje do zapiekania warzyw, czy też, jako dodatek do mięsa.

Sos szpinakowy
Sos beszamel jest jednym z moich ulubionych sosów i nie tylko ze względu na swój smak, ale również na łatwość jego przygotowania. Podstawowa wersja sosu beszamel wymaga składników, które zazwyczaj są na co dzień w kuchni. Mąkę, masło i mleko zawsze znajdziemy, tylko w gałkę muszkatołową trzeba się zaopatrzyć, bo bez niej sos beszamelowy nie ma odpowiedniego smaku.

Sos beszamel w połączeniu ze szpinakiem podaję najczęściej jako sos do makaronu lub wykorzystuję go jako sos do zapiekanek. Świetnie sprawdza się podany z mięsem i warzywami na obiad.
Beszamel ze szpinakiem
Liczba porcji: 900 ml
Czas przygotowania: 25 minut

Przepis na sos beszamel ze szpinakiem:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 500 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sos beszamel ze szpinakiem?

  1. 30 g masła roztopić na patelni i lekko podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać zamrożony szpinaki i podgrzewać do czasu, aż się rozmrozi i będzie ciepły. Świeży szpinak najpierw pokroić i odpowiednio krócej smażyć.
  3. W dużym (co najmniej 1 litr) rondlu lub patelni roztopić 50 g masła, ciągle mieszając rózgą dodawać po łyżce mąkę. Krótko smażyć, aby była jednolita konsystencja.
  4. Wlać lekko podgrzane mleko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na dość dużej mocy palnika do czasu uzyskania jednolitej konsystencji lekko gęstniejącego budyniu. Sos mieszać rózgą, aby się nie przypalił i nie miał grudek.
  5. Na koniec dodać przygotowany szpinak i gotować, aż sos beszamel równomiernie połączy się ze szpinakiem.
  6. Sos podczas stygnięcia nieco się zagęszcza, dlatego od razu wymieszać go z makaronem lub polać nim zapiekankę, czy też mięso.

    Zobacz również: kluski kładzione ze szpinakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady