Gdzie najlepiej kupować świeże warzywa?
Świeże warzywa to bardzo ważne składniki diety każdego człowieka. Warzywa są bardzo zdrowe, trzeba jednak wiedzieć, gdzie je kupować, aby były świeże i pochodziły ze sprawdzonych upraw. Najlepsze warzywa są te prosto z pola od zaprzyjaźnionego rolnika, ale w mieście mało kto ma możliwość nabycia ich w taki sposób. Warto jednak szukać takich miejsc zakupu, gdzie oferują warzywa z dostawą do domu.
Gdzie najlepiej kupować świeże warzywa z dostawą do domu?
Najlepsze i najzdrowsze warzywa zbierzemy w swoim ogródku lub zaopatrzymy się w nie u znajomego rolnika. Wiele osób nie ma jednak takiej możliwości albo nie przywiązuje do tego uwagi i kupuje warzywa bez zastanowienia w różnych miejscach.
Ogólnie przyjęte jest, że mała budka z warzywami lub bazarek jest lepszym miejscem na zaopatrywanie się w warzywa i owoce, niż duży market, czy też sieć handlowa. Trzeba się jednak zastanowić, czy na pewno zawsze tak jest?
Duże markety i sieci handlowe sprzedające warzywa i owoce, mają obecnie obowiązek informowania konsumenta o źródle pochodzenia i danych producenta produktu. Producent, który dostarcza dane warzywa lub owoce do marketu, musi posiadać odpowiednie zezwolenie i certyfikat, że dany produkt jest zgodny z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w kraju oraz spełnia zalecenia unijne. Na straganie warzywnym lub bazarku nie zawsze otrzymamy takie informacje, gdyż dość często sprzedawca sprzedaje towar, który wcześniej nabył u handlarza i nie ma na niego żadnych certyfikatów.
Obecnie wiele sieci handlowych zaopatruje się w warzywa i owoce u lokalnych dostawców, którzy spełniają wszelkie normy zdrowej żywności i warto z tego korzystać.
Dlaczego warto jeść świeże warzywa i owoce?
Warzywa powinny być podstawą codziennej diety człowieka, gdyż są magazynem cennych składników odżywczych. Dietetycy zalecają jedzenie 400 g warzyw i owoców dziennie, podzielonych na 5 porcji. Jedząc warzywa i owoce dostarczamy do organizmu przede wszystkim dużo błonnika, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Warzywa zasilają nasz organizm w wiele cennych witamin i minerałów np. witaminy A, E, C, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, cynk, żelazo, dzięki którym mogą zachodzić procesy metaboliczne. Warzywa są również dodatkowym źródłem dobrze wchłanianej przez nasz organizm wody. Regularne spożywanie warzyw i owoców ogranicza ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i niektórych zmian nowotworowych.
Warzywa i owoce oprócz właściwości zdrowotnych i odżywczych, posiadają przede wszystkim walory smakowe, a ze względu na swoje kolory również wizualne. Wszystkie te zalety są bardzo ważne, szczególnie w przypadku odżywiania dzieci i układania dla nich dopasowanego menu.
*artykuł partnera
Świeże prosto od rolnika najlepsze i najzdrowsze :)
OdpowiedzUsuńJA zawsze chodzę na rynek, tam mam zawsze świeże.
OdpowiedzUsuńWarto wspierać i zaopatrywać się u lokalnych producentów. :)
OdpowiedzUsuń