Jak przygotować nalewkę z orzechów włoskich?

/ 1
Orzechy włoskie

Czasy, kiedy triumfy święciła tradycyjna – ciężkostrawna, tłusta i niekoniecznie zdrowa – kuchnia już dawno odeszły do lamusa. Dziś sięgamy po wartościowe produkty, by wyczarować z nich nietuzinkowe potrawy. Oczywiście wciąż możemy przyrządzać zupę i drugie danie z mięsem i ziemniakami. Niemniej warto nieco urozmaicić codzienną dietę, tak by jeść zarówno smacznie, jak i zdrowo.

Dziś na tapetę weźmiemy orzechy włoskie, przyjrzymy się ich właściwościom i zdradzimy przepis na pyszną i zdrową nalewkę z orzechami.

Właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie to znane i uwielbiane od wieków przekąski, a współcześnie także i składniki wielu dań. Co zawierają? Przede wszystkim bardzo ważne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto orzechy włoskie zawierają wiele minerałów, witamin oraz między innymi: wapń, potas, żelazo, magnez. Mówiąc w skrócie – są zatem dostarczycielami tak zwanych dobrych tłuszczów.

Orzech włoski – prawdziwy skarb w kuchni

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Otóż pod twardą skorupką, w orzechach włoskich kryją się prawdziwe skarby, o czym wspominaliśmy w poprzednim akapicie. Pełnowartościowe białko, potas, wapń, minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe – to składniki, dla których warto sięgać po orzechy włoskie. Tak naprawdę powinno się spożywać garść orzechów (nie tylko włoskich, ale także innych rodzajów, jak np. orzechy laskowe) każdego dnia.

Jak przechowywać orzechy włoskie

Jeżeli istnieje taka możliwość (i mamy w domu „dziadka do orzechów”), to najlepiej przechowywać orzechy włoskie po prostu w skorupkach, w suchym pojemniku. Jeżeli zaś mamy już w domu łuskane orzechy, to możemy je trzymać w zamkniętym pojemniku, lnianym woreczku albo w lodówce. Ważne, by przechowywać orzechy włoskie w suchym i szczelnie zamykanym pojemniku. Mamy wówczas pewność, że nie dobiorą się do nich mole spożywcze, a same orzechy będą długo świeże i zdatne do spożycia.

Miejsce przechowywania powinno być zaciemnione (szafka lub spiżarnia). Orzechy łuskane można przechowywać około trzech miesięcy.

Orzechy włoskie i ich zastosowanie

Orzechy włoskie to doskonała przekąska (choć trzeba pamiętać, że bardzo kaloryczna!), ale także składnik wielu dań, marynat, sosów, deserów. Z orzechów włoskich można także zrobić mączkę, która posłuży na przykład jako panierka do mięs. Taka mąka jest bardzo zdrowa i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej. Koniecznie warto mączkę z orzechów wypróbować do wypieków.

Prócz walorów smakowych, mączka ma przepiękny orzechowy zapach, który wypełni kuchnię, zwabiając do niej smakoszy deserów. Z orzechów można także zrobić nalewkę! Taki napój stosowały nasze babcie i prababcie jako lek na biegunkę i wszelkie problemy trawienne.

Orzechy włoskie łuskane – przepis na nalewkę!

Składniki:

  • Około 30 sztuk jeszcze zielonych orzechów

  • litr 40% alkoholu

Sposób wykonania:

Należy umyć i osuszyć orzechy (wraz ze skórką), a następnie pokroić je na ćwiartki. Przygotowane orzechy należy umieścić w słoju lub innym zamykanym naczyniu. Następnie zalewa się je alkoholem, tak by wszystkie znalazły się pod powierzchnią płynu. Nalewka będzie gotowa już po miesiącu. Niemniej warto poczekać trochę dłużej i dać orzechom „pracować”. Znacznie lepsze właściwości nalewka będzie miała po kilku miesiącach, a nawet dopiero po roku. Napój można urozmaicić goździkami, laską wanilii, miodem.

Do celów zdrowotnych (przeważnie stosuje się ją na żołądek) nalewka jest jednak najlepsza bez żadnych dodatków, w tym także bez syropu cukrowego. Jej smak jest specyficzny, ale ma wielu amatorów. Taki napój (w odpowiednich ilościach rzecz jasna!) działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Moja mama dokładnie taką przygotowuje. Zawsze pamięta aby zebrać jeszcze zielone orzechy. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady