Jak przygotować nalewkę z orzechów włoskich?
Czasy, kiedy triumfy święciła tradycyjna – ciężkostrawna, tłusta i niekoniecznie zdrowa – kuchnia już dawno odeszły do lamusa. Dziś sięgamy po wartościowe produkty, by wyczarować z nich nietuzinkowe potrawy. Oczywiście wciąż możemy przyrządzać zupę i drugie danie z mięsem i ziemniakami. Niemniej warto nieco urozmaicić codzienną dietę, tak by jeść zarówno smacznie, jak i zdrowo.
Dziś na tapetę weźmiemy orzechy włoskie, przyjrzymy się ich właściwościom i zdradzimy przepis na pyszną i zdrową nalewkę z orzechami.
Właściwości orzechów włoskich
Orzechy włoskie to znane i uwielbiane od wieków przekąski, a współcześnie także i składniki wielu dań. Co zawierają? Przede wszystkim bardzo ważne dla organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto orzechy włoskie zawierają wiele minerałów, witamin oraz między innymi: wapń, potas, żelazo, magnez. Mówiąc w skrócie – są zatem dostarczycielami tak zwanych dobrych tłuszczów.
Orzech włoski – prawdziwy skarb w kuchni
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Otóż pod twardą skorupką, w orzechach włoskich kryją się prawdziwe skarby, o czym wspominaliśmy w poprzednim akapicie. Pełnowartościowe białko, potas, wapń, minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe – to składniki, dla których warto sięgać po orzechy włoskie. Tak naprawdę powinno się spożywać garść orzechów (nie tylko włoskich, ale także innych rodzajów, jak np. orzechy laskowe) każdego dnia.
Jak przechowywać orzechy włoskie
Jeżeli istnieje taka możliwość (i mamy w domu „dziadka do orzechów”), to najlepiej przechowywać orzechy włoskie po prostu w skorupkach, w suchym pojemniku. Jeżeli zaś mamy już w domu łuskane orzechy, to możemy je trzymać w zamkniętym pojemniku, lnianym woreczku albo w lodówce. Ważne, by przechowywać orzechy włoskie w suchym i szczelnie zamykanym pojemniku. Mamy wówczas pewność, że nie dobiorą się do nich mole spożywcze, a same orzechy będą długo świeże i zdatne do spożycia.
Miejsce przechowywania powinno być zaciemnione (szafka lub spiżarnia). Orzechy łuskane można przechowywać około trzech miesięcy.
Orzechy włoskie i ich zastosowanie
Orzechy włoskie to doskonała przekąska (choć trzeba pamiętać, że bardzo kaloryczna!), ale także składnik wielu dań, marynat, sosów, deserów. Z orzechów włoskich można także zrobić mączkę, która posłuży na przykład jako panierka do mięs. Taka mąka jest bardzo zdrowa i stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej. Koniecznie warto mączkę z orzechów wypróbować do wypieków.
Prócz walorów smakowych, mączka ma przepiękny orzechowy zapach, który wypełni kuchnię, zwabiając do niej smakoszy deserów. Z orzechów można także zrobić nalewkę! Taki napój stosowały nasze babcie i prababcie jako lek na biegunkę i wszelkie problemy trawienne.
Orzechy włoskie łuskane – przepis na nalewkę!
Składniki:
-
Około 30 sztuk jeszcze zielonych orzechów
-
litr 40% alkoholu
Sposób wykonania:
Należy umyć i osuszyć orzechy (wraz ze skórką), a następnie pokroić je na ćwiartki. Przygotowane orzechy należy umieścić w słoju lub innym zamykanym naczyniu. Następnie zalewa się je alkoholem, tak by wszystkie znalazły się pod powierzchnią płynu. Nalewka będzie gotowa już po miesiącu. Niemniej warto poczekać trochę dłużej i dać orzechom „pracować”. Znacznie lepsze właściwości nalewka będzie miała po kilku miesiącach, a nawet dopiero po roku. Napój można urozmaicić goździkami, laską wanilii, miodem.
Do celów zdrowotnych (przeważnie stosuje się ją na żołądek) nalewka jest jednak najlepsza bez żadnych dodatków, w tym także bez syropu cukrowego. Jej smak jest specyficzny, ale ma wielu amatorów. Taki napój (w odpowiednich ilościach rzecz jasna!) działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie.
*artykuł zewnętrzny
Moja mama dokładnie taką przygotowuje. Zawsze pamięta aby zebrać jeszcze zielone orzechy. :)
OdpowiedzUsuń