Leczo z indykiem z piekarnika
Przepis na leczo z indykiem z piekarnika, którego przygotowanie jest proste i nie zabiera zbyt dużo czasu. Pożywne leczo na lekki i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Leczo z cukinii i papryki z dodatkiem piersi z indyka odpowiednie jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Prosty przepis na leczo z piekarnika.
Latem i jesienią staram się jak najczęściej korzystać ze świeżych warzyw i chętnie robię leczo. Z warzyw zawsze powstają dość szybkie obiady. Tym razem zrobiłam smaczny i zdrowy obiad w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu, gdyż nie musiałam stać i pilnować garnka. Leczo z piekarnika wychodzi bardzo aromatyczne, a warzywa zachowują swój kształt i jędrność.
Dla mnie leczo mogłoby być z samych warzyw, jednak męska część obiadem bez mięsa na długo by się nie najadła i zaraz szukałaby czegoś do jedzenia. Przepis na leczo z indykiem z piekarnika można modyfikować i składniki dopasowywać do swoich potrzeb i diety. Bez indyka obiad będzie w pełni wegetariański, a nawet i wegański.
Koniecznie sprawdź, jak zrobić zdrowy obiad w piekarniku?
Leczo z indykiem z piekarnika bardzo dobrze smakuje również na zimno i nadaje się do zabrania na piknik lub do pracy.Przepis na leczo z indykiem z piekarnika
Składniki na leczo z indykiem z piekarnika:
- 2 młode cukinie
- 2 - 3 papryki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg piersi z indyka
- 2 - 3 gałązki koperku
- 2 - 3 gałązki pietruszki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 - 3 łyżeczki soli
- 200 - 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Opis krok po kroku
Jak zrobić leczo z indykiem z piekarnika?
- Piersi indyka pokroić w poprzek włókien na 3 - 4 cm kawałki i obsmażyć krótko na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju. Mięso wyłożyć na dnie dość dużego żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Mięso przyprawić solą, papryką, pieprzem z obu stron i wymieszać, aby sól i przyprawy równomiernie pokryły mięso.
- Następnie obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w pióra, a czosnek na plasterki. Krótko podsmażyć i równomiernie rozłożyć na indyka.
- Marchewki obrać, pokroić w drobne słupki, obsmażyć i dodać do mięsa.
- Koncentrat pomidorowy rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i polać nim mięso. Dodać również przecier pomidorowy.
- Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
- Następnie dodać pokrojone na 0,5 cm grubości półplasterki cukinie. Dodać również pokrojoną paprykę. Wszystko oprószyć solą, oregano i pieprzem ziołowym.
- Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Następnie sprawdzić, jeśli warzywa są jeszcze zbyt twarde, to zwiększyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze około 10 minut.
- Przed podaniem wszystko wymieszać i chwilę odczekać, aby zatrzymał się proces pieczenia.
- Tak zrobione leczo świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Warzywa w nim zachowują swój kształt i nie są zbyt mocno rozgotowane.
Zobacz również: leczo z papryki z pieczarkami
bardzo lubię takie leczo
OdpowiedzUsuń