Ogórki kiszone małosolne

/ 3

Aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania ogórki kiszone małosolne. Ogórki małosolne to zdrowy dodatek do obiadu, sałatek i przekąsek. Najlepszy przepis na tradycyjne ogórki małosolne, z którego korzystam od wielu lat. Cenne porady i zasady prawidłowego kiszenia ogórków.

Kiszone ogórki w słoiku
Ogórki małosolne w sezonie ogórkowym są obowiązkową pozycją w każdym domu. Przygotowanie ogórków kiszonych małosolnych jest banalnie proste, ale trzeba pamiętać o kilku istotnych zasadach.
  1. Ogórki powinny być niezbyt duże (około 10 cm). Najlepiej jędrne i świeżo zebrane ogórki gruntowe ze sprawdzonego źródła — bez nawozów.
  2. Kisić w szklanych słojach, kamionkach lub dębowych beczkach — plastik i metal odpada, gdyż reagują na kwas.
  3. Naczynia do kiszenia powinny być czyste i wyparzone.
  4. Ogórki i przyprawy muszą być starannie umyte.
  5. Do zalewy używać tylko sól kamienną niejodowaną.
  6. Ogórki zalewać zawsze przegotowaną i wystudzoną wodą. Jeśli chcemy przyspieszyć kiszenie ogórków małosolnych, można zalać je gorącą wodą. Według mnie lepsze są jednak te zalane wystudzoną.
  7. Zalewa powinna całkowicie pokrywać ogórki.
  8. Naczyń w czasie kiszenia ogórków nie stawiać na słońcu.
  9. Ogórki kisić około 3 - 5 dni w temperaturze pokojowej, a gdy osiągną odpowiedni dla nas stopień ukiszenia to, należy wynieść w zimne miejsce.
  10. Nie przesadzać z ilością dodatków. U mnie koper, czosnek, chrzan i odrobina gorczycy to podstawa. Jeśli mam to dorzucam po 2 listki porzeczki czarnej, wiśni i dębu.

    Zachęcam do domowego kiszenia ogórków, gdyż są one cennym źródłem probiotyków. Kupowane w sklepie kiszone ogórki, często są zapakowane w folię lub plastik i sztucznie przyspieszany jest proces ich kiszenia. Jeśli już ze sklepu, to szukajcie takich, które są sprzedawane prosto z kamionki lub są w słoikach.

    U mnie kiszone ogórki małosolne zjadane są w mgnieniu oka, nawet bez niczego prawie tak, jak cukierki. Nastawiam zazwyczaj dwa 2,5 litrowe słoje i gdy tylko ogórki się kończą, do tej samej zalewy dorzucam następną ich porcję. Słoje stawiam znów w ciepłe miejsce i dzięki temu ogórki kiszą się zdecydowanie szybciej.

    Ciekawa jestem, czy kisicie ogórki w domu i w jaki sposób? 
Ogórki małosolne w zalewie

Przepis na ogórki kiszone małosolne:

  • świeże ogórki gruntowe
  • czosnek
  • łodygi kopru z kwiatostanem
  • korzeń i ewentualnie liście chrzanu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • liście czarnej porzeczki, wiśni i dębu (opcjonalnie)

Zalewa do ogórków małosolnych:

  • 35 g soli kamiennej niejodowanej (2 płaskie łyżki)
  • 1 litr wody
    Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ogórki kiszone małosolne?

  1. Słoiki, ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć.
  2. Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól, odstawić do wystudzenia. Jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia, to zalewy można nie studzić. U mnie na 2 duże 2,5 litrowe słoje poszło około 2,5 litra zalewy i prawie 3 kg średniej wielkości ogórków. Ilość potrzebnej zalewy jest uzależniona od wielkości słoików i samych ogórków. Do kiszenia najlepsze są jasne ogórki gruntowe o długości około 10 cm. Z przepisu wychodzą aromatyczne ogórki kiszone bez wyraźnie wyczuwalnej soli.
  3. Do każdego słoika wrzucić po 1 - 2 obrane ząbki czosnku, kwiat kopru i 2 - 3 kawałki pokrojonej łodygi, około 6 - 7 cm obranego korzenia chrzanu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy. Ewentualnie dodać 2 - 3 liście wiśni, 1 - 2 liście czarnej porzeczki (porzeczki zbyt dużo nie dawać, gdyż jest bardzo intensywna) i 2 - 3 liście dębu.
  4. Do słoików włożyć ciasno ogórki, zalać zalewą i przykryć ewentualnie liściem chrzanu. Ogórki powinny być zanurzone w zalewie. Jeśli ogórki pływają to, należy obciążyć je małym szklanym spodkiem. U mnie ogórki były dość ciasno włożone do słoja i sam liść chrzanu wystarczył.
  5. Słoje z wierzchu przykryć kawałkiem foli, w której zrobić 2 - 3 dziurki i nałożyć bez zakręcania pokrywkę.
  6. Słoiki najlepiej postawić na tackę podkładając profilaktycznie kawałek ręcznika papierowego, gdyby w czasie fermentacji wyciekła zalewa.
  7. Słoje z ogórkami postawić w ciepłe miejsce, ale bez bezpośredniego dostępu promieni słonecznych.
  8. Po około 3 - 4 dniach ogórki małosolne powinny być dobre do jedzenia. Czas kiszenia uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu i wielkości samych ogórków.
  9. Jeśli ogórki będą już odpowiednio ukiszone to, należy zdjąć folię, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki, aby powstrzymać dalszy proces kiszenia.

    Zobacz również: ogórki z sosem winegret.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady