Placki z cukinii i ziemniaków
Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii i ziemniaków. Pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Nowa odsłona znanych wszystkim tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to dobre jedzenie bez dużego wkładu finansowego.
Często zadaję pytanie, co zrobić dobrego do jedzenia? Tym razem problem rozwiązał się sam, gdyż była cukinia, ziemniaki, a w lodówce zalegała nieco przywiędnięta już zielenina. Szybki i zdrowy obiad bez dużego nakładu pracy i pieniędzy. W tym przypadku sprawdza się w 100% prosto i smacznie oraz wiem, co jem.
O tej porze roku w kuchni u mnie króluje cukinia i zazwyczaj robię z niej leczo. Tym razem wyszły jednak wegetariańskie placki z cukinii i ziemniaków. Takie zdrowsze placki ziemniaczane w nowej i lżejszej odsłonie. Wkrótce również podam przepis na rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe z cukinii.
Przepis na placki z cukinii i ziemniaków:
- 800 g cukinii (bez pestek)
- 800 g ziemniaków (obranych)
- 1 cebula
- wiązka koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
Sos jogurtowo-koperkowy:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 - 3 gałązki koperku (posiekać)
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków?
- Cukinie przekroić, wydrążyć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na około 10 minut, po czym odcisnąć na sitku z płynu.
- Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, jeśli jest dużo płynu, to zlać go do miseczki. Po kilku minutach wylać delikatnie płyn z miseczki. Pozostanie na dnie biała warstwa skrobi ziemniaczanej, którą wrzucić do ziemniaków.
- Do startych ziemniaków dodać odciśniętą cukinię, jajka, posiekany koperek, natkę pietruszki oraz czosnek granulowany, łyżeczkę soli, pieprz i mąkę.
- Wszystkie składniki wymieszać i na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażyć niezbyt grube placki. Smażyć z obu stron po kilka minut, aby się przyrumieniły.
- Pierwszy placek najlepiej usmażyć testowy, aby sprawdzić jego smak i strukturę. Ewentualnie dodać nieco więcej soli, pieprzu lub mąki.
- Podawać z dokładnie wymieszanym sosem jogurtowo-koperkowym.
Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.
Brzmi świetnie. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńTe placki są świetne. Polecam jako odskocznię od standardowych placuszków ziemniaczanych.
OdpowiedzUsuń