Ciasto czekoladowe z cukinii

/ 1

Puszyste, a zarazem wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii. Szybkie ciasto na deser, które przygotujesz bez dużego wysiłku. Ciasto z cukinii o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym czekoladowym smaku. Odpowiedni deser także dla wegetarian.

Ciasto z cukinii o smaku czekoladowym
Ulubiony przepis na ciasto z cukinii, z którego przygotowuję wypieki bardzo często. Smaku cukinii w cieście zupełnie się nie wyczuwa. Ciasto czekoladowe z cukinii jest przyjemnie wilgotne i puszyste od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem ciasto posypuję tylko cukrem pudrem, ale nadaje się również do przełożenia lekkim kremem np. z mascarpone. Będzie pasowała do niego także polewa z czekolady.

Przygotowując ciasto z cukinii, należy pamiętać, aby odcisnąć z płynu startą cukinię. Nadmiar płynu może sprawić, że ciasto stanie się ciężkie i nie będzie puszyste.
Ciasto z cukinii
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie
Forma: 24 cm x 29 cm na 7 cm

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinii:

  • 1 duża lub 2 małe cukinie (waga po wydrążeniu pestek około 550 - 600 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki (450 g)
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml

Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii?

  1. Cukinię przekroić i wydrążyć z niej pestki. Jeśli cukinia jest starsza i ma grubą skórę to, należy ją również obrać. Następnie cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z 0,5 łyżeczki soli. Pozostawić na około 10 minut, po czym odcisną na sitku cały płyn.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  3. Nie przerywając miksowania wlewać cieniutką stróżką olej i miksować do czasu całkowitego połączenia się oleju z masą z jajek.
  4. Mąkę, proszek, sodę i kakao dokładnie wymieszać, można nawet przesiać przez sitko.
  5. Do masy dodawać partiami sypkie składniki i wstępnie wymieszać łyżką, po czym krótko miksować, aby nie było widocznych grudek mąki.
  6. Dodać sok z cytryny i odciśniętą cukinię, wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  7. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto dyniowe.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady