Ciasto czekoladowe z cukinii
Puszyste, a zarazem wilgotne ciasto czekoladowe z cukinii. Szybkie ciasto na deser, które przygotujesz bez dużego wysiłku. Ciasto z cukinii o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym czekoladowym smaku. Odpowiedni deser także dla wegetarian.
Ulubiony przepis na ciasto z cukinii, z którego przygotowuję wypieki bardzo często. Smaku cukinii w cieście zupełnie się nie wyczuwa. Ciasto czekoladowe z cukinii jest przyjemnie wilgotne i puszyste od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem ciasto posypuję tylko cukrem pudrem, ale nadaje się również do przełożenia lekkim kremem np. z mascarpone. Będzie pasowała do niego także polewa z czekolady.
Przygotowując ciasto z cukinii, należy pamiętać, aby odcisnąć z płynu startą cukinię. Nadmiar płynu może sprawić, że ciasto stanie się ciężkie i nie będzie puszyste.
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinii:
- 1 duża lub 2 małe cukinie (waga po wydrążeniu pestek około 550 - 600 g)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 200 ml oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki mąki (450 g)
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinii?
- Cukinię przekroić i wydrążyć z niej pestki. Jeśli cukinia jest starsza i ma grubą skórę to, należy ją również obrać. Następnie cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z 0,5 łyżeczki soli. Pozostawić na około 10 minut, po czym odcisną na sitku cały płyn.
- Jajka zmiksować z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Nie przerywając miksowania wlewać cieniutką stróżką olej i miksować do czasu całkowitego połączenia się oleju z masą z jajek.
- Mąkę, proszek, sodę i kakao dokładnie wymieszać, można nawet przesiać przez sitko.
- Do masy dodawać partiami sypkie składniki i wstępnie wymieszać łyżką, po czym krótko miksować, aby nie było widocznych grudek mąki.
- Dodać sok z cytryny i odciśniętą cukinię, wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: ciasto dyniowe.
ale fajny pomysł z dodaniem cukini
OdpowiedzUsuń