Ciasto jabłecznik z kokosem
Jabłecznik z kokosem to jedno z tych ciast z jabłkami, którego smak długo się pamięta. Ciasto jabłecznik z kokosem zawiera w sobie dużo jabłek, delikatny biszkopt i przyjemnie chrupiącą warstwę kokosa na wierzchu. Dość proste wykonanie i niezbyt długa lista potrzebnych składników powinno zachęcać do przygotowania tego ciasta z jabłkami.
Jabłecznik z kokosem składa się z 3 warstw i jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne. Zapewniam jednak, że tak nie jest, trzeba tylko zachować kolejność wykonania podaną w opisie. Najpierw najlepiej przygotować warstwę z jabłek, gdyż to zajmuje najwięcej czasu. Następnie powinna być zrobiona warstwa kokosowa i na koniec biszkopt, który będzie na spodzie ciasta z jabłkami. Biszkopt piecze się tylko 15 minut i na gorącym układa się pozostałe warstwy, dlatego muszą one być przygotowane wcześniej.
Z przepisu wychodzi pyszna, umiarkowanie słodka i lekka szarlotka na biszkopcie. Ciasto jabłecznik z kokosem do krojenia nadaje się dopiero po schłodzeniu, ale niecierpliwi mogą jeść jeszcze ciepłe prosto z formy łyżeczką. U mnie 1/3 jabłecznika zniknęła właśnie w taki sposób, gdyż domownikom trudno było się powstrzymać 😃
Przepis na ciasto jabłecznik z kokosem:
Biszkopt do jabłecznika:
- 4 jajka + 1 białko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa z jabłek:
- 1 1/2 kg jabłek
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Warstwa kokosowa:
- 150 g masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić ciasto jabłecznik z kokosem?
Masa z jabłek
- Jabłka obrać i pokroić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki, wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli jabłka mają dość cienką skórkę i będą tarte, to można ich nawet nie obierać.
- Rozdrobnione jabłka włożyć do garnka razem z cukrem i cynamonem, podgrzewać na średniej mocy palnika do czasu, aż zaczną się rozpadać (ciągle mieszać). Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
- Następnie do jabłek dodać rozmieszany w 3/4 szklanki zimnej wody budyń, wymieszać i zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć, to zdjąć z palnika. Jeśli jabłka puściły sporo soku, to budyń należy rozmieszać w mniejszej ilości wody.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem tak, aby składniki były połączone.
- Dodać wiórki kokosowe i starannie wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek i ubijać do czasu uzyskania piany.
- Gdy białka zaczną się pienić, dosypywać po łyżce cukier.
- Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i miksować, aż masa zrobi się jaśniejsza.
- Do masy w miksować olej i przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, które dodawać stopniowo. Miksować tylko do czasu połączenia się składników.
- Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C 15 minut.
- Następnie na gorący biszkopt rozłożyć równomiernie jeszcze ciepłą masę z jabłek i przykryć warstwą z wiórków kokosowych.
- Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 170 stopniach C około 25 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się zapieka, należy przykryć je papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Ciasto po upieczeniu wystudzić i schłodzić przez co najmniej 5 godzin w lodówce, aby warstwa z jabłek stężała.
Zobacz również: ciasto jabłecznik zaparzany.
Pychota! Właśnie u mnie szarlotki i jabłeczniki znikają jeszcze ciepłe. :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńKokosowa wersja jabłecznika brzmi i wygląda bardzo smacznie. Nie jadłam jeszcze takiego.:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńJabłecznik wygląda bardzo pysznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, warto wypróbować ��
Usuń