Flaczki grzybowe z kani

/ 3

Flaczki grzybowe z kani to pożywna sezonowa zupa na lekki i zdrowy obiad. Grzyb kania najczęściej zjadany jest w formie smażonej al'a kotlet schabowy. Warto jednak wykorzystać walory smakowe kani i zrobić z jej dodatkiem zupę.

Zupa a'la flaczki z grzybów
Grzyb kania czubajka jest powszechnie występującym grzybem latem i wczesną jesienią. Można znaleźć ją w trawie na obrzeżach lasu lub łąki. Kania czubajka ma kapelusz pokryty suchymi brązowymi łuskami, kremowe blaszki i lekko chropowatą brązowawą nóżkę. Niedoświadczony grzybiarz może pomylić ją jednak z muchomorem sromotnikowym, który jest bardziej oliwkowy i na kapeluszu nie ma tych charakterystycznych brązowych łusek, tylko zielonkawe i mniejsze. Jeśli nie mamy dużego doświadczenia to najlepiej nie brać młodych grzybów, które jeszcze nie mają rozwiniętych kapeluszy. Grzyby najlepiej kupować tylko u sprawdzonych certyfikowanych sprzedawców.

Mam w domu doświadczonego grzybiarza i może niezbyt często, ale gdy ma tylko ku temu sposobność dostarcza mi świeżutkie grzyby. Tym razem natrafił właśnie na kanie. Było sporo pięknych okazów, które zostały zjedzone na obiad w formie smażonych wegetariańskich schabowych. Część grzybów wysuszyłam, a z pozostałych powstały pyszne flaczki grzybowe z kani. Wyszła lekka i pożywna wegetariańska zupa z kani.
Zupa flaczki z grzybów kania
Liczba porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 40 minut

Przepis na flaczki grzybowe z kani:

  • 4 - 5 średniej wielkości kapelusze kani
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 korzenia selera
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczko ostrej papryki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 2 l wywaru z mięsa lub warzyw
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić flaczki grzybowe z kani?

  1. Marchew, ziemniaki, selera obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Obsmażyć na maśle i gotować w wywarze z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 15 minut.
  2. Cebule, czosnek, imbir obrać, drobno posiekać i podsmażyć, po czym dodać do gotujących się warzyw.
  3. Następnie pokroić w 1 cm paski oczyszczone kapelusze kani i również podsmażyć.
  4. Do prawie ugotowanych warzyw dodać kanie, przyprawić majerankiem, tymiankiem, papryką, czosnkiem granulowanym i gotować około 10 minut.
  5. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i zagotować.

    Zobacz również: flaki wołowe.

Komentarze

  1. włąsnie ostatnio o takich flaczkach wspominał moj tata musze zapisac przepis i zrobic

    OdpowiedzUsuń
  2. A właśnie szukałam pomysłu na obiad! Twój blog spadł mi z nieba! Uwielbiam flaczki, ale jestem weganką od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że za niektórymi smakami mi się tęskni. Dziękuję i pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady