Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką to najlepszy wypiek na jesienny deser, którego wykonanie jest bardzo proste. Łatwy przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Jabłecznik oprócz tradycyjnej szarlotki jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu.
O tej porze roku, ciasto z jabłkami jest obowiązkową pozycją na deser w moim domu. Zaraz po tradycyjnej szarlotce jest ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, które zdecydowanie szybciej się przygotowuje, a smakuje tak samo dobrze. Ciasto ucierane jest proste do wykonania, gdyż nie wymaga oddzielnego ubijania piany z białek, cały proces przygotowania odbywa się w jednej misce. Ciasto ucierane z jabłkami po upieczeniu jest delikatne i przyjemnie mięciutki, z aromatyczną i wilgotną warstwą jabłek oraz przyjemnie chrupiącą kruszonki z wierzchu.
Przygotowując ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką, należy przygotować najpierw kruszonkę, którą wstawić do lodówki. Następnie obrać i pokroić jabłka, a dopiero później ucierać ciasto, wtedy cały proces robienia jabłecznika odbędzie się sprawnie i szybko. Należy również pamiętać, że składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej zaś masło na kruszonkę schłodzone. Wygląd i smak ciasto jabłecznik zawdzięcza oczywiście jabłkom, i to od nich zależy, jaki efekt otrzymamy. Najlepiej do ciasta z jabłkami wybierać jabłka twarde (antonówka, szara reneta), wtedy po upieczeniu zachowają one swój kształt i nie puszczą zbyt dużo soku, gdyż tak szybko się nie rozpadają pod wpływem wysokiej temperatury.
Przepis na ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 220 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek (L)
Dodatkowo: - 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Kruszonka do ciasta z jabłkami:
- 100 g masła (schłodzić)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką?
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki o grubości około 0,5 cm.
- Składniki kruszonki posiekać najpierw nożem, a następnie szybko rozetrzeć w palcach, aby powstała struktura grubego piasku/żwirku. Kruszonkę na czas przygotowania ciasta wstawić do lodówki, wtedy po upieczeniu będzie bardziej chrupiąca.
- Masło utrzeć z cukrem, aby miało kremową konsystencję, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Jeśli w kuchni jest bardzo ciepło lub składniki nie mają tej samej temperatury, to masło może się nieco rozwarstwić i będą małe grudki. W tym przypadku, jednak nie należy się przejmować, gdyż podczas pieczenia masło się roztopi.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Następnie partiami dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i krótko miksować, aby nie było w masie suchych grudek mąki.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i powciskać w nie jeden obok drugiego plasterki jabłek. Z wierzchu oprószyć cynamonem, jeśli jabłka są niezbyt słodkie, to posypać również cukrem trzcinowym.
- Ciasto z jabłkami równomiernie posypać schłodzoną kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu ciasto z jabłkami posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: ciasto jabłecznik z kokosem.
lubię bardzo takie ciasta
OdpowiedzUsuń