Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa
Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa to idealny deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Pyszna i prosta do przygotowania konfitura śliwkowa o smaku czekolady. Czekośliwka to zdrowy domowy zamiennik wszelkiego rodzaju słodkich sklepowych smarowideł, których skład jest często mało zrozumiały.
Czekośliwka to nic innego jak konfitura ze śliwek węgierek z dodatkiem naturalnego kakao. Bardzo dobrze smakuje z placuszkami, naleśnikami, kaszami i płatkami na śniadanie. Sprawdzi się również jako przełożenie ciasta. Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa w swoim składzie nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Słodycz konfitury ze śliwek węgierek jest umiarkowana i w większości pochodzi z naturalnej słodyczy dojrzałych śliwek.Najsmaczniejsza czekośliwka wychodzi z dojrzałych śliwek, a zwłaszcza z węgierek, które są mięsiste i niezbyt wodniste. Czas gotowania konfitury śliwkowej zależy od stopnia soczystości śliwek, a jej słodycz od stopnia kwaśności użytych śliwek.
Przepis na czekośliwkę, czyli konfiturę czekoladową:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 200 - 300 g cukru
- 30 g masła
- 2 łyżki kakao naturalnego
Jak zrobić czekośliwkę?
- Dojrzałe śliwki umyć, wyjąć z nich pestki i drobno pokroić.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i smażyć na nim śliwki przez około 15 - 20 minut.
- Do śliwek dodać cukier i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż masa zacznie gęstnieć i oblepiać łyżkę. Gdy cukier się rozpuści, dodać również kakao. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności posiadanych śliwek. Podczas gotowania często mieszać, aby konfitura się nie przypaliła.
- Gorącą konfiturę przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcić, obrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Zobacz również: konfitura śliwkowa.
Bardzo lubię takie połączenie!
OdpowiedzUsuńCudownie smaczna!
OdpowiedzUsuńRozkosz dla kubków smakowych <3