Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa

Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa to idealny deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Pyszna i prosta do przygotowania konfitura śliwkowa o smaku czekolady. Czekośliwka to zdrowy domowy zamiennik wszelkiego rodzaju słodkich sklepowych smarowideł, których skład jest często mało zrozumiały.

Konfitura ze śliwek z kakao
Czekośliwka to nic innego jak konfitura ze śliwek węgierek z dodatkiem naturalnego kakao. Bardzo dobrze smakuje z placuszkami, naleśnikami, kaszami i płatkami na śniadanie. Sprawdzi się również jako przełożenie ciasta. Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa w swoim składzie nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Słodycz konfitury ze śliwek węgierek jest umiarkowana i w większości pochodzi z naturalnej słodyczy dojrzałych śliwek.

Najsmaczniejsza czekośliwka wychodzi z dojrzałych śliwek, a zwłaszcza z węgierek, które są mięsiste i niezbyt wodniste. Czas gotowania konfitury śliwkowej zależy od stopnia soczystości śliwek, a jej słodycz od stopnia kwaśności użytych śliwek. 
Dżem śliwkowy z kakao
Liczba porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 60 - 80 minut

Przepis na czekośliwkę, czyli konfiturę czekoladową:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 - 300 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego

Jak zrobić czekośliwkę?

  1. Dojrzałe śliwki umyć, wyjąć z nich pestki i drobno pokroić. 
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i smażyć na nim śliwki przez około 15 - 20 minut.
  3. Do śliwek dodać cukier i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż masa zacznie gęstnieć i oblepiać łyżkę. Gdy cukier się rozpuści, dodać również kakao. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności posiadanych śliwek. Podczas gotowania często mieszać, aby konfitura się nie przypaliła.
  4. Gorącą konfiturę przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków, zakręcić, obrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Zobacz również: konfitura śliwkowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady