Jaką mąkę wybrać do przygotowania domowego makaronu?

Wiele osób myśli, że zrobienie domowego makaronu jest czymś skomplikowanym, ale w praktyce wygląda to zupełnie inaczej. Jakość sklepowych produktów bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Jeśli ktoś dba o zdrowie i nie chce, aby w jego makaronie były niepożądane składniki, to powinien zaopatrzyć się w kilka produktów i poświęcić chwilę czasu na jego przygotowanie. Istotne jest dobranie dobrej mąki na makaron, co najbardziej wpłynie na jego smak. Nie trzeba mieć wcale żadnego specjalistycznego sprzętu. Możliwe jest nawet zrobienie makaronu bezglutenowego czy kolorowego.

Makaron świderki

Idealna mąka do makaronu, czyli jaka?

Nawet brak specjalnej maszynki do robienia makaronu i robota kuchennego nie stanowi żadnej przeszkody do przygotowania go w domowym zaciszu. Do stworzenia makaronu potrzeba kilku składników, a najważniejsza jest oczywiście mąka. W przypadku klasycznego makaronu najlepiej sprawdza się mąka pszenna ze względu na jej właściwości. Zawarty w niej gluten w kontakcie z wodą zaczyna zmieniać swoją konsystencję, co ułatwia ugniatanie i formowanie. Jako że najlepsze pasty powstają we Włoszech, to idealna będzie mąka 00 do makaronu. Jest ona drobno zmielona i zawiera sporo glutenu, dzięki czemu wyrabianie ciasta staje się czystą przyjemnością. Pozwala na zrobienie sprężystego, bardzo smacznego makaronu. Polska pszenica jest nieco inna, ma mniejszą zawartość glutenu, różni się od włoskiej nawet sposobem mielenia.

Przy wyborze mąki na makaron zawsze powinno się mieć na uwadze widniejące na opakowanych oznaczenia. Na podstawie numerów można wywnioskować z łatwością, jaka jest zawartość popiołu w mące, co ma spore znaczenie. Wraz ze wzrostem numeru rośnie ilość substancji mineralnych, co utrudnia formowanie makaronu. Wyższe numery dotyczą ciemniejszych mąk i takich powinno się unikać. Dobra mąka na makaron powinna mieć jak najniższy numer. Im więcej będzie w niej białka, tym lepiej, bo ciasto stanie się elastyczniejsze ze względu na większy potencjał glutenotwórczy. Poszczególne typy mąk różnią się nawet zdolnością pochłaniania wody. Do produkcji makaronu świetnie sprawdza się semolina, szczególnie jeśli ktoś chce uzyskać smak tradycyjnej pasty włoskiej. Zaletą semoliny jest to, że zrobiony z niej makaron przez dłuższy czas pozostaje al'dente, nie rozgotowuje się. Wynika to z mniejszej wchłanialności wody. Makaron może też powstać z pszennej mąki poznańskiej lub krupczatki. Jeśli ktoś jest na diecie bezglutenowej, to ma do wyboru makaron z mąki gryczanej, kukurydzianej, amarantusa, tapioki, prosa. Wystarczy dodać mąkę ryżową lub ziemniaczaną, aby ciasto było elastyczniejsze.

Szeroki wybór wysokiej jakości mąk znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Wloskisklepik.pl

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady