Kruche ciasto ze śliwkami
Łatwe do zrobienia i pyszne ciasto kruche ze śliwkami, które bardzo smakuje moim bliskim. Proste i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami idealne na jesienny deser. Kruchy placek ze śliwkami na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis na najlepsze ciasto o tej porze roku.
Smaczne i łatwe do przygotowania kruche ciasto ze śliwkami jest jednym z częściej robionych przeze mnie ciast jesienią. O tej porze roku śliwki są najsmaczniejsze, a cena pozwala na wykorzystanie ich do robienia ciast i przetworów na zimę. Zaraz po jabłkach, to właśnie śliwki najczęściej pojawiają się w moich wypiekach.
Zarówno placek ze śliwkami, jak i domowe przetwory, staram się robić ze śliwek węgierek. Węgierki są zazwyczaj niezbyt wodniste, a przy tym dość mięsiste i świetnie sprawdzają się, zwłaszcza gdy upieczemy z nimi ciasto kruche.
Do ciasta kruchego zwykle używa się samych żółtek, które dodają kruchości. Tym razem kruchość ciasto ze śliwkami częściowo zawdzięcza mielonym migdałom. Ciasto można zrobić z wykorzystaniem innego rodzaju śliwek, aby tylko nie były one zbyt wodniste.
Kruche ciasto ze śliwkami jest o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Schłodzone ciasto przed podaniem najlepiej pokroić i odczekać około 2 - 3 minuty, aby zawarte w nim masło nieco się zluzowało.
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g zimnego mała
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek (u mnie węgierki)
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?
- Zimne masło posiekać nożem z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, a większą część do lodówki na około 30 - 60 minut. Ciasta zbyt długo nie wyrabiać, tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo wyrabiane ciasto po upieczeniu może być dość twarde.
- W międzyczasie wydrylować śliwki i przekroić na pół.
- Ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia, włożyć razem z papierem do formy i wyrównać. Wyrównane ciasto nakłuć równomiernie widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 8 minut.
- Podpieczone ciasto posypać mielonymi migdałami, rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać cukrem i cynamonem.
- Na śliwki zetrzeć na dużych oczkach tarki wcześniej zamrożone ciasto.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 - 60 minut.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką.
Bardzo smakowity przepis, chętnie skorzystam!
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
UsuńSmakowite i bardzo proste sezonowe ciasto. :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńKruche ciasto w moim domu jest tylko na święta wiwlkanocne.
OdpowiedzUsuń