Sałatka z rukoli z figami i mozzarellą
Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z rukoli z figami i mozzarellą. Idealna fit sałatka na drugie śniadanie lub lekką kolację. Soczysta, kolorowa, z delikatną nutą orzechową, dzięki rukoli i orzechom włoskim. Świetna przekąska na każdą okazję.
Pełna smaku i kolorów, a do tego zdrowa sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Szybka sałatka z rukoli z figami i mozzarellą na pewno jest prosta do przygotowania, ale niebanalna w smaku. Lekko orzechowa rukola przyjemnie łączy się ze słodyczą fig i przyjemnym smakiem awokado i mleczną mozzarellą. Smak wszystkich składników podkreśla i zaostrza sos winegret z oliwy, miodu i cytryny. Chrupiącym akcentem i podbijającym orzechowy smak rukoli są orzechy włoskie.
U mnie, o tej porze roku taka kolorowa, pełna smaku i witamin sałatka cieszy się dużym powodzeniem. Uwielbiam ją nie tylko za smak, ale i szybkość przygotowania. Mając w lodówce składniki na szybką sałatkę z rukoli z figami i mozzarellą, żaden niespodziewany gość nie wyjdzie od nas głodny i nieugoszczony 😀
Przepis na sałatkę z rukoli z figami i mozzarellą:
- 1 opakowanie rukoli
- 2 figi
- 1 dojrzałe awokado
- 1 kulka mozzarelli
- 2 - 3 kawałki suszonych pomidorów z oliwy
- kilka kawałków orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- 1 - 2 łyżeczki miodu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę z rukoli z figami i mozzarellą?
- Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na 2 talerze.
- Na rukoli ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Obrać awokado, pokroić w plastry i rozłożyć na rukoli między kawałkami mozzarelli.
- Figi pokroić w ósemki i dodać do sałatki.
- Na kawałkach mozzarelli położyć pokrojone suszone pomidory i dodać lekko podprażone orzechy włoskie.
- Sałatkę tuż przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Wszystko polać sosem, powstałym z wymieszania oliwy z miodem i sokiem z cytryny.
- Podawać z kawałkiem chrupiącego świeżego pieczywa.
Zobacz również: sałatka z rukoli i roszponki.
bardzo fajna sałatka
OdpowiedzUsuń