Ciasto Fale Dunaju
Łatwe do przygotowania ciasto Fale Dunaju to odpowiedni deser na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień, jak i od święta. Połączenie ciasta dwukolorowego z jabłkami i kremem nie tylko dobrze smakuje, ale i cieszy oko swoim wyglądem. Lżejsza wersja ciasta Fale Dunaju, gdyż z kremem z mascarpone zamiast kremu budyniowego. Najlepszy przepis na ciasto z kremem.
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest nieco zapomnianym ciastem z dzieciństwa. W oryginale robi się to ciasto z kremem budyniowym, który dobrze smakuje w połączeniu z ciastem kakaowym i jabłkami, ale jest dość ciężki. Dlatego ciasto na deser zrobiłam z nieco lżejszym i delikatniejszym, a równie pysznym kremem z mascarpone. Samo ciasto zalicza się raczej do ciast ucieranych i nie jest bardzo puszyste.
Pamiętam, że kiedyś ciasto Fale Dunaju robiło się z margaryną i po upieczeniu była ona bardzo wyczuwalna. Od dawna już do wypieków stosuję masło i ciasta wychodzą zdecydowanie smaczniejsze i delikatniejsze, a przede wszystkim zdrowsze.
Do ciasta z jabłkami najlepiej wykorzystać jabłka twarde, które zbyt szybko nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury. Po miękkich jabłkach, gdy się rozpadną, w cieście mogą pozostać dziury. Efekt fal uzyskuje się właśnie dzięki wbitym w ciasto plastrom jabłka.
Przepis na ciasto Fale Dunaju:
- 200 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 3 - 4 twarde jabłka
Krem z mascarpone:
- 350 - 400 g serka mascarpone (schłodzić)
- 250 ml śmietanki 30% (schłodzić)
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
Jak zrobić ciasto Fale Dunaju?
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i podzielić na ósemki o szerokości około 2 cm.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Miękkie masło ucierać z cukrem do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej konsystencji.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości.
- Następnie wymieszać starannie z przesianą z proszkiem mąką. Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać kakao i mleko.
- Białka ubić na sztywno, podzielić na pół i delikatnie wmieszać część do białej, a drugą część do kakaowej połowy ciasta.
- Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasną część ciasta, a na niej łyżką rozłożyć ciemną warstwę i delikatnie wyrównać. Podczas nakładania starać się obu kolorów nie mieszać.
- W ciasto powciskać równomiernie w rzędach cząstki jabłek.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić, posmarować kremem i schłodzić.
Krem do ciasta:
- Śmietankę ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.
- Do ubitej śmietanki dodawać po łyżce serek mascarpone i krótko ubijać, aby krem stał się jednolity i puszysty.
- Podczas ubijania śmietanki należy uważać, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić.
Zobacz również: amerykaniec — ciasto z jabłkami.
Pyszne ciacho na wiele okazji. Uwielbiam od lat. :)
OdpowiedzUsuńChyba raz robiłam dawno temu z wiśniami
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuń