Kiszona kapusta w słoiku
Zdrowa i bardzo łatwa do zrobienia kiszona kapusta w słoiku. Najprostsza i najsmaczniejsza surówka na jesień i zimę. Kapusta kiszona to podstawa wielu dań i pyszny dodatek do obiadu.
Z przepisu na kiszoną kapustę w słoiku mogą skorzystać osoby, które mają ograniczone możliwości przechowywania przetworów, a chcą mieć wpływ na to, co jedzą i jak jest zrobione. Najlepiej kapustę kisić w kamiennym lub ceramicznym naczyniu i dopiero po ukiszeniu przełożyć ją do słoików. Nie mam jednak warunków do kiszenia kapusty w dużych ilościach, dlatego co pewien czas kiszę kapustę od razu w słoikach i wychodzi również bardzo smaczna.
Do kiszenia najlepiej wybierać kapustę dojrzałą, której główka jest twarda i liście są mocno ściśnięte. U mnie kapusta kiszona w słoiku robiona jest z marchewką i odrobiną kminku, ale jeśli ktoś nie lubi kminku, może go pominąć. Wiem, że niektórzy do kiszenia kapusty dodają również ziele angielskie i jabłko, sama jednak nigdy z takimi dodatkami nie robiłam.
Kiszona kapusta będzie miała odpowiedni smak i aromat, jeśli wykorzystamy kapustę dobrej jakości bez nawozów, ale z tym czasami bywa różnie. Sama się przekonałam, że piękna i dorodna główka kapusty nie nadawała się do jedzenia, a ukiszoną kapustę musiałam wyrzucić. Obecnie staram się wybierać główki mniejsze, ale za to mam większą pewność, że nie zostały one potraktowane dużą ilością nawozów.
Przepis na kiszoną kapustę w słoiku:
- 1 główka białej kapusty (2 kg)
- 1 marchewka
- 2 łyżki soli kamiennej bez jodu (40 g)
- 1 łyżeczka ziaren kminku (opcjonalnie)
Jak zrobić kiszoną kapustę w słoiku?
- Kapustę dość drobno poszatkować bez głąba, który jest w środku. Do szatkowania można wykorzystać maszynkę do warzyw z przystawką do kapusty.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W dużej misce lub ceramicznym garnku układać warstwami kapustę z marchewką i przesypywać solą.
- Po przesypaniu kapusty solą za pomocą drewnianego wałka ubijać wszystko, aż kapusta puści soki, a jej objętość zmniejszy się o połowę.
- Do kapusty dodać kminek, przełożyć razem z sokiem do słoików i ciasno docisnąć. Kapusty w słoikach do pełna nie nakładać, powinno pozostać miejsce na ewentualne gazy i powstający sok.
- Na słoiki lekko nałożyć pokrywki i postawić na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby sok powstający podczas fermentacji nie zabrudził blatu.
- Słoiki odstawić w ciepłe miejsce na około 3 - 7 dni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
- Po ukiszeniu kapustę w słoikach poprzebijać trzonkiem drewnianej łyżki, aby wypuścić gazy. Jeśli tego nie zrobimy to kapusta może być gorzka.
- Po odgazowaniu kapustę w słoikach docisnąć, aby była pokryta sokiem, słoiki zakręcić i wynieść w chłodne miejsce.
- Może się zdarzyć, że kapusta jest ukiszona, ale sok nie pokrywa kapusty w słoiku. W takim przypadku, należy zagotować wodę z solą (na 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli) i po wystudzeniu zalać nią kapustę. Zapobiegnie to psuciu się kapusty, której nie pokrywa sok.
Zobacz również: kapusta zapiekana z ziemniakami.
Bardzo fajny przepis. Wypróbuję go na 100%, bo taka kiszona kapusta będzie idealna do kopytek na jesienny obiad.
OdpowiedzUsuń