Kurczak po parmeńsku, czyli kurczak w parmezanie
Kurczak po parmeńsku jest jednym z tych dań, które łatwo się przygotowuje, a jego smak długo się pamięta. Pyszny obiad tworzą 3 wszystkim znane składniki: kurczak, parmezan i pomidory, ale w odpowiedni sposób przyrządzone. Kurczak w parmezanie wychodzi bardzo soczysty w środku i z delikatnie zapieczonym serem na wierzchu.
Kurczak po parmeńsku pochodzi z kuchni włoskiej, a raczej sam pomysł na to danie. Kurczak w parmezanie to pierwotna wersja bakłażana po parmeńsku (parmigiana), która popularna była we Włoszech. W latach 50. sporo Włochów wyemigrowało do Stanów Zjednoczonych i danie zostało zamerykanizowane, a bakłażana zastąpiła pierś kurczaka. Pomysł na przygotowanie kurczaka po parmeńsku zrodził się po obejrzeniu programu, w którym prezentowano smaki przywiezione do USA z innych krajów.
Podczas przygotowania kurczaka po parmeńsku trzeba zachować 2 zasady: przecier pomidorowy musi być gęsty, a obsmażenie panierowanej piersi kurczaka krótkie. Gęsty sos pomidorowy zapiecze się na kurczaku i nie rozmoczy zasmażonej wcześniej na piersi kurczaka panierki. Krótkie smażenie kurczaka na rozgrzanym tłuszczu zapiecze panierkę, ale nie wysuszy mięsa.
Przepis na kurczaka po parmeńsku:
- 1 lub 2 podwójne piersi z kurczaka
- 750 ml gęstej passaty pomidorowej lub dobrego przecieru
- 80 g parmezanu lub sera grana padano
- 100 g twardej mozzarelli
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia do podania
- olej do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić kurczaka po parmeńsku?
- Piersi kurczaka podzielić i oczyścić z wszelkich żyłek. Duże i grube piersi przekroić na 2 plastry, cienkie zaś pozostawić w całości.
- Każdy plaster kurczaka delikatnie roztłuc i przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać z bułką tartą. 2 łyżki parmezanu pozostawić do posypania kurczaka po upieczeniu. Jajka roztrzepać ze szczyptą soli.
- Przyprawione kawałki kurczaka panierować najpierw w rozkłóconym jajku, później w bułce z parmezanem i smażyć na średniej mocy palnika. Smażyć krótko, aby panierka lekko się przyrumieniła.
- Passatę przyprawić suszoną bazylią, pieprzem, solą, dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zagotować, aby przecier nieco odparował.
- Na dno żaroodpornej formy wylać część sosu i wyłożyć na nim kawałki podsmażonego kurczaka. Każdy kawałek kurczaka w panierce z parmezanu posmarować pozostałym sosem i położyć na nim garść startej mozzarelli.
- Kurczaka wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekać około 20 - 25 minut, aż ser się przyrumieni.
- Kawałki kurczaka po parmeńsku podawać z porwanymi listkami bazylii i odrobiną tartego parmezanu.
- Sos pozostały po pieczeniu kurczaka, można wykorzystać na dzień następny do makaronu.
Zobacz również: pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami.
ooo tak takiego kurczaka to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuń