Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami to smaczny i niezbyt pracochłonny posiłek na śniadanie, kolację lub deser. Ryż z jabłkami chętnie zjedzą na drugie śniadanie zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe do przygotowania danie, szczególnie w jesienne i zimowe dni.
Aromatyczny i pyszny ryż zapiekany z jabłkami jest jednym z chętniej jedzonych dań na podwieczorek w moim domu. Ryż z jabłkami to zdrowy i smaczny posiłek dla każdego. Uwielbiam zapach pieczonych jabłek, który rozchodzi się po kuchni w czasie zapiekania ryżu z jabłkami i trudno jest doczekać się jego spróbowania. Najlepiej smakuje ryż zapiekany z jabłkami od razu po wyjęciu z piekarnika, ale jeśli coś zostanie, to zimny również jest pyszny.
Ryż z jabłkami nie musi być zapiekany w jednej dużej formie, można zrobić go w mniejszych jedno porcjowych foremkach. Foremki oczywiście powinny być żaroodporne, aby można było w nich zapiekać. Ryż zapiekany z jabłkami swój smak zawdzięcza niewątpliwie jabłkom, i to od ich rodzaju zależy słodycz i aromat całego dania. Posiłek będzie miał odpowiedni smak i konsystencję, jeśli użyjemy dobrej jakości ryżu. U mnie tym razem został wykorzystany ryż arborio.
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami:
Warstwa z ryżu:
- 300 g ryżu jaśminowego, basmati lub arborio
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)
Warstwa z jabłek:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: - 2 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g masła (2 - 3 cienkie plasterki)
Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?
Jabłka do ryżu:
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować na małej mocy palnika około 15 minut do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać i masa będzie gęsta. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań.
Ryż do zapiekania:
- Zagotować mleko z wodą, dodać szczyptę soli i wsypać ryż. Ryż wymieszać i od momentu ponownego zagotowania się płynu, gotować około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości ryżu.
- Podczas gotowania ryż co pewien czas zamieszać i sprawdzić jego miękkość i ilość płynu, gdyż każdy ryż może mieć inną chłonność i stopień wysuszenia. Czasami trzeba podlać odrobiną gorącej wody, jeśli płynu zabraknie, a ryż jeszcze będzie twardy.
- Pod koniec do ryżu dodać łyżkę masła.
- Formę wysmarować masłem i wyłożyć na spód nieco większą część ugotowanego ryżu. Na ryż rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Każdą warstwę podczas wyrównywania lekko dociskać, aby nie było pustych przestrzeni.
- Wierzch posypać cukrem trzcinowym i rozłożyć cieniutkie plasterki masła.
- Ryż z jabłkami zapiekać bez przykrycia przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 185 stopni C.
- Ryż zapiekany z jabłkami bardzo dobrze smakuje na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika, jak i po wystudzeniu.
Zobacz również: pudding ryżowy z daktylami.
Pyszne i łatwe do przygotowania :)
OdpowiedzUsuńOj dawno takiego nie robiłam. Smak dzieciństwa i pozytywne wspomnienia. :)
OdpowiedzUsuńpyszny ryż
OdpowiedzUsuń