Ciasto Aniołek
Ciasto Aniołek jest pyszne i proste do wykonania, ale wymaga kilku godzin, aby było mięciutkie i odpowiednio smakowało. Placki z dodatkiem amoniaku przekładane są pyszną masą śmietanową, pod której wpływem placki miękną i ciasto staje się delikatne. Idealne ciasto na każdą okazję.
Ciasto Aniołek jest jednym z tych ciast, przy których za bardzo się nie narobisz, a efekt wizualny i smakowy jest rewelacyjny. Niby oddzielne pieczenie blatów z amoniakiem do ciasta zajmie nieco czasu, ale w tym przypadku jest to praca taśmowa. Zanim upiecze się jeden placek, można na papierze rozwałkować następny, a zanim wystygną upieczone blaty do ciasta to, można ugotować krem do przełożenia. Kremu lepiej nie gotować wcześniej, gdyż placki trzeba przekładać ciepłym kremem. Ciasto przekładane kremem nabierze odpowiedniego smaku, dopiero gdy blaty z ciasta zmiękną, a krem zastygnie.
Ciasto Aniołek już samą nazwą idealnie wpasowuje się w Święta Bożego Narodzenia i swoim delikatnym smakiem na pewno uwieńczy każdy świąteczny obiad. Ciasto z amoniakiem jest umiarkowanie słodkie, mięciutkie i bardzo dobrze się kroi. Wielbiciele bardziej słodkich wypieków powinni wierzch ciasta posypać białą czekoladą, a nie tak jak ja, wiórkami kokosowymi.
Przepis na ciasto Aniołek:
Ciasto na blaty:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 125 g masła
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Krem do ciasta Aniołek: - 700 ml mleka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: - wiórki kokosowe lub czekolada biała do posypania
Jak zrobić ciasto Aniołek?
Ciasto:
- Masło roztopić i wystudzić.
- Do mąki dodać wszystkie składniki na blaty i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, to dodać nieco więcej mąki.
- Zagniecione ciasto podzielić na 4 równe części (najlepiej zważyć).
- Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i włożyć na dno formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrym sposobem jest wałkować ciasto od razu na papierze, na którym wcześniej odcisnąć/zagiąć kształt zewnętrzny formy. W ten sposób łatwiej dopasujemy i przeniesiemy ciasto do formy.
- Każdy rozwałkowany placek piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 11 minut. Uważać, aby placków nie przepiec, placki powinny być upieczone, ale jeszcze białe. Cienkie placki podczas pieczenia urosną, ale niezbyt dużo.
- Upieczone placki wystudzić na kratce.
- Placki posmarować ciepłym kremem i wystudzić. Wierzch po wystudzeniu posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
- Ciasto schłodzić przez co najmniej 5 godzin, aby placki zmiękły, a masa zastygła.
- Masło rozpuścić z cukrem i zagotować z mlekiem.
- Śmietanę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Roztrzepaną śmietanę wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając trzepaczką gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
- Krem odstawić na około 4 minuty, następnie jeszcze ciepłym smarować każdy placek układając jeden na drugim.
Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.
O widzisz, to ciasto mogłam upie na taty urodziny, bo dzisiaj kończy 79 lat
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i kusząco. Na dodatek kokosowe. :)
OdpowiedzUsuńOj idealny. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pięknie i sam przepis też zapowiada się pysznie. Na pewno wypróbuję je na święta.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Wypróbuję na Sylwestra. :)
OdpowiedzUsuń