Domowy pasztet drobiowy
Domowy pasztet drobiowy świetnie sprawdzi się nie tylko jako wędlina na kanapkę, ale również jako pyszna przystawka w mniej lub bardziej świątecznym menu. Pasztet z drobiu, który zrobiony jest z pełnowartościowego mięsa drobiowego i nie zawiera dodatkowego tłuszczu ani konserwantów. Sprawdzony przepis na domowy pasztet.
Domowy pasztet drobiowy świetnie urozmaica domowy jadłospis i na pewno sprawdzi się wśród świątecznych przekąsek. Z dzieciństwa pamiętam, że prawie na każdym świątecznym obiedzie był domowy pasztet drobiowy lub wieprzowy. Poszukiwałam dobrego pasztetu w sklepie, ale niezbyt ufałam zapewnieniom sprzedawców o jego jakości i zawartym w nim rodzaju mięsa. Pasztet drobiowy ze sklepu zazwyczaj był zrobiony z mięsa oddzielonego mechanicznie i zawierał praktycznie wszystko oprócz prawdziwego mięsa z kurczaka. Jeśli już natrafiłam na prawdziwy pasztet drobiowy, to kosztował on tyle, co dobrej jakości wędlina. Zrezygnowałam więc z poszukiwań i od czasu do czasu przygotowuję prawdziwy domowy pasztet drobiowy.
Pasztet drobiowy można dowolnie modyfikować i dodawać takie mięso, jakie najbardziej się lubi. Jeśli ktoś nie lubi smaku wątróbki to, może jej nie dodawać i również będzie smacznie. Pasztet można zrobić z samego mięsa kurczaka, ale najlepiej, aby były to różne jego części, gdyż z samej piersi pasztet może wyjść dość suchy. Wilgotność pasztetu regulować ilością dodawanego wywaru, konsystencja powinna być dość luźna, ale nie rozpływająca. Pasztet warto posypać czarnuszką, gdyż dobrze smakuje z mięsem drobiowym.
Przepis na pasztet drobiowy:
- 1,5 kg ćwiartek kurczaka
- 250 g wątróbki drobiowej
- 400 g piersi z kurczaka
- 400 g udźca z indyka (opcjonalnie)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/4 część selera
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego grubo mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 jajka
- 500 ml bulionu, w którym gotowało się mięso i warzywa
- czarnuszka do posypania
Jak zrobić pasztet drobiowy?
- Do wrzącej wody wrzucić ćwiartki kurczaka i udziec indyka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować na niezbyt dużej mocy palnika około godziny.
- Następnie dodać oczyszczoną wątróbkę, pierś z kurczaka i obrane warzywa, gotować około 30 minut. Wątróbkę i warzywa wyjąć po około 25 minutach.
- Gotowanie przerwać, gdy mięso kurczaka zacznie odchodzić od kości.
- Mięso wyjąć, wystudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce przez drobne sitko razem z wystudzonymi warzywami i wątróbką oraz obranym czosnkiem i cebulą.
- Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, jajka, kaszę mannę i podlewając po kilka łyżek bulionu wyrabiać wszystko, aby powstała pulchna, ale nie lejąca się masa. Ilość płynu dostosować do stopnia wilgotności mięsa. Po wyrobieniu masa powinna być wilgotna, ale się nie rozpływać.
- Formę wysmarować masłem lub smalcem, posypać bułką tartą i przełożyć do niej mięso. Wierzch wyrównać wilgotną dłonią lub łyżką i posypać czarnuszką. Po nałożeniu pasztetu do formy, powinno zostać około 1,5 cm wolnego miejsca u góry.
- Pasztet piec 15 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 200 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 55 minut.
- Po upieczeniu pasztet studzić około 30 minut w formie, po czym wyjąć na deskę i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Zobacz również: pasztet z cukinii i płatków owsianych.
Pyszności. Chyba się skuszę na święta. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńDanie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, danie jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuń