Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy świetnie sprawdzi się nie tylko jako wędlina na kanapkę, ale również jako pyszna przystawka w mniej lub bardziej świątecznym menu. Pasztet z drobiu, który zrobiony jest z pełnowartościowego mięsa drobiowego i nie zawiera dodatkowego tłuszczu ani konserwantów. Sprawdzony przepis na domowy pasztet.

Pasztet z udek kurczaka i wątróbki
Domowy pasztet drobiowy świetnie urozmaica domowy jadłospis i na pewno sprawdzi się wśród świątecznych przekąsek. Z dzieciństwa pamiętam, że prawie na każdym świątecznym obiedzie był domowy pasztet drobiowy lub wieprzowy. Poszukiwałam dobrego pasztetu w sklepie, ale niezbyt ufałam zapewnieniom sprzedawców o jego jakości i zawartym w nim rodzaju mięsa. Pasztet drobiowy ze sklepu zazwyczaj był zrobiony z mięsa oddzielonego mechanicznie i zawierał praktycznie wszystko oprócz prawdziwego mięsa z kurczaka. Jeśli już natrafiłam na prawdziwy pasztet drobiowy, to kosztował on tyle, co dobrej jakości wędlina. Zrezygnowałam więc z poszukiwań i od czasu do czasu przygotowuję prawdziwy domowy pasztet drobiowy.

Pasztet drobiowy można dowolnie modyfikować i dodawać takie mięso, jakie najbardziej się lubi. Jeśli ktoś nie lubi smaku wątróbki to, może jej nie dodawać i również będzie smacznie. Pasztet można zrobić z samego mięsa kurczaka, ale najlepiej, aby były to różne jego części, gdyż z samej piersi pasztet może wyjść dość suchy. Wilgotność pasztetu regulować ilością dodawanego wywaru, konsystencja powinna być dość luźna, ale nie rozpływająca. Pasztet warto posypać czarnuszką, gdyż dobrze smakuje z mięsem drobiowym.
Pasztet z kurczaka
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 70 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 31 cm x 14 cm x 7 cm

Przepis na pasztet drobiowy:

  • 1,5 kg ćwiartek kurczaka
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 400 g udźca z indyka (opcjonalnie)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por 
  • 1/4 część selera
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego grubo mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • 500 ml bulionu, w którym gotowało się mięso i warzywa
  • czarnuszka do posypania

Jak zrobić pasztet drobiowy?

  1. Do wrzącej wody wrzucić ćwiartki kurczaka i udziec indyka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować na niezbyt dużej mocy palnika około godziny.
  2. Następnie dodać oczyszczoną wątróbkę, pierś z kurczaka i obrane warzywa, gotować około 30 minut. Wątróbkę i warzywa wyjąć po około 25 minutach.
  3. Gotowanie przerwać, gdy mięso kurczaka zacznie odchodzić od kości.
  4. Mięso wyjąć, wystudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce przez drobne sitko razem z wystudzonymi warzywami i wątróbką oraz obranym czosnkiem i cebulą.
  5. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, jajka, kaszę mannę i podlewając po kilka łyżek bulionu wyrabiać wszystko, aby powstała pulchna, ale nie lejąca się masa. Ilość płynu dostosować do stopnia wilgotności mięsa. Po wyrobieniu masa powinna być wilgotna, ale się nie rozpływać.
  6. Formę wysmarować masłem lub smalcem, posypać bułką tartą i przełożyć do niej mięso. Wierzch wyrównać wilgotną dłonią lub łyżką i posypać czarnuszką. Po nałożeniu pasztetu do formy, powinno zostać około 1,5 cm wolnego miejsca u góry.
  7. Pasztet piec 15 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 200 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 55 minut.
  8. Po upieczeniu pasztet studzić około 30 minut w formie, po czym wyjąć na deskę i po całkowitym wystudzeniu przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: pasztet z cukinii i płatków owsianych.

Komentarze

  1. Pyszności. Chyba się skuszę na święta. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Polecam, danie jest bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady