Pierniczki od razu miękkie
Najlepszy przepis na pierniczki od razu miękki, które można zrobić tuż przed świętami. Pierniczki świąteczne z tego przepisu nie wymagają leżakowania i czekania, aż zmiękną, gdyż od razu po upieczeniu i wystudzeniu są mięciutkie i delikatne. Świetnie nadają się do pieczenia i dekorowania razem z dziećmi.
Przepis na pierniczki od razu miękkie jest jednym z chętniej robionych przeze mnie świątecznych wypieków, gdyż ciasto można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki, a dopiero na dzień następny robić pierniczki. Pierniczki świąteczne wykonane według tej receptury od razu nadają się do jedzenia, gdyż są miękkie, nie wymagają leżakowania i można zrobić je nawet tuż przed świętami. Świąteczne pierniczki świetnie się przechowują, co niewątpliwie jest dodatkową ich zaletą. Pierniczki zamknięte w puszce lub słoiku nie tracą swego smaku ani aromatu.
Smak pierniczków świątecznych w dużej mierze zależy od użytej do ich przygotowania przyprawy do pierników. W sklepie najlepiej wybierać przyprawę do piernika bez dodatku mąki i cukru, chociaż wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć. Zachęcam do zrobienia domowej przyprawy do piernika, wtedy w jej składzie będą odpowiednie przyprawy i zapłacimy za przyprawy, a nie za mąkę.
Przepis na pierniczki od razu miękkie
Składniki na pierniczki od razu miękkie:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu naturalnego
- 4 żółtka
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 - 30 g przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika)
Opis krok po kroku:
Jak zrobić pierniczki od razu miękkie?
- W rondelku rozpuścić masło, miód, kakao i przyprawę do piernika (nie gotować). Odstawić do wystudzenia.
- Do dużej miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i wymieszaną śmietanę z sodą, wstępnie wymieszać.
- Następnie wlać masło z miodem i przyprawami, może być lekko ciepłe, ale nie gorące. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aby powstała gęsta i zwarta jednolita masa. Z masy uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 10 - 12 godzin do lodówki.
- Masę podzielić na 4 części, jedną część pozostawić do wałkowania, a pozostałe trzymać w lodówce.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawać z niego foremką pierniczki. Podczas wałkowania stolnicę i wałek lekko podsypywać mąką.
- Pierniczki układać w 1 cm odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C około 12 - 15 minut, w zależności, jak grube będą wycięte pierniczki.
- Pierniczki po upieczeniu wystudzić i udekorować według uznania. U mnie pierniczki były tylko lekko pociągnięte pędzelkiem z czekoladą (100 g) rozpuszczoną z masłem (30 g).
- Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie i nie wymagają leżakowania. W pierniczkach podczas wykrawania można grubą słomką do napojów zrobić dziurkę, wtedy po upieczeniu będą nadawały się do powieszenia nawet na choince.
Zobacz również: pierniczki z lukrem.
Takiego przepisu potrzebowałam. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAkurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuńJeśli wychodzą miękkie to z chęcią skorzystam z przepisu. :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za ten poradnik, najlepszy jaki udało mi się znaleźć, WOW ! Zapisuję linka do strony w ulubionych!
OdpowiedzUsuńAle jaja , faktycznie!! Dziękuję <3
OdpowiedzUsuń