Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Rewelacyjne połączenie smaku jabłek z serem i czekoladą na kruchym cieście. Sernik z jabłkami na kruchym spodzie dobrze się kroi po schłodzeniu i fajnie wygląda wśród innych świątecznych wypieków. Prosty przepis na sernik z jabłkami.
Sernik z jabłkami dość długo czekał w kolejce, aż go zrobię. Zawsze wybierałam coś innego, gdyż wydawał się dość pracochłonny. Byłam w błędzie, zanim robot utrze jajka z cukrem, można zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim formę. Jeśli mamy w domu pomocnika, który obierze jabłka do ciasta, to dalsza praca jest już znikoma i pozostaje tylko czekać, aż sernik z jabłkami się upiecze i wystudzi. Po wystudzeniu sernika koniecznie trzeba polać go czekoladą, gdyż to ona łączy wszystko i podkreśla smak sera i jabłek.
Sernik z jabłkami na kruchym cieście wymaga wykorzystania raczej twardych jabłek, aby zbyt szybko pod wpływem wysokiej temperatury się nie rozpadły. Do polewy polecam czekoladę deserową, gdyż zawiera ona więcej kakao i zazwyczaj jest mniej słodka od mlecznej. Jeśli jednak lubicie bardzo słodkie wypieki, to czekolada mleczna sprawi, że sernik z jabłkami będzie bardziej słodki. Osobiście wolę ciasta i desery o umiarkowanej słodyczy.
Przepis na sernik z jabłkami:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła (schłodzić)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
Masa serowa:
- (składniki o temperaturze pokojowej)
- 1 kg mielonego sera białego tłustego lub półtłustego
- 3 jajka
- 2 białka, które pozostały z ciasta kruchego
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 3 łyżki śmietany 18%
Polewa:
- 100 g czekolady z zawartością co najmniej 50% kakao
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (opcjonalnie)
Dodatkowo: - 500 g jabłek (3 szt.)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Jak zrobić sernik z jabłkami?
Ciasto kruche:
- Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż zacznie się mocno kleić i trudno będzie z nim dalej pracować.
- Ciastem wykleić i wyrównać spód formy wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Na czas przygotowywania jabłek i masy serowej, formę z ciastem wstawić do lodówki.
- Jajka i białka utrzeć z cukrem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
- Następnie w masę z jajek stopniowo w miksować rozpuszczone i wystudzone masło. Jeśli mamy bardzo tłusty ser, to masła dodać tylko połowę.
- Nie przerywając miksowania dodawać partiami ser i miksować do czasu połączenia się z wcześniej dodanymi składnikami.
- Na koniec dodać śmietanę i budyń, krótko miksować.
- Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca konsystencja.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
- Jabłka rozłożyć równomiernie na ciasto kruche i wyłożyć na nie masę z sera, którą wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 60 minut.
- Powierzchnia upieczonego sernika powinna być sucha i lekko przyrumieniona. Jeśli wierzch sernika zbyt mocno się zapieka, to przykryć papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu sernik wystudzić, a następnie schłodzić.
- Zimny sernik polać polewą i ponownie schłodzić. Na polewie można zrobić widelcem lub packą z ząbkami wzorki.
Zobacz również: sernik z musem z gruszek.
Przepis wygląda pysznie, no i jeszcze te jabłka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, także myślę, że ten przepis trafi w mój gust. Bardzo chętnie go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, takie 2 w 1 można powiedzieć. :))
OdpowiedzUsuńnie słyszałam o takim serniku. Jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuń