Łopatka duszona z soczewicą
Łopatka duszona z soczewicą to jedno ze smaczniejszych dań jednogarnkowych, które po małej modyfikacji odpowiednie będzie dla wegetarian, a nawet i wegan. Wystarczy, zamiast mięsa dodać pieczarki i zdrowa porcja białka nasyci również osoby niejedzące mięsa. Zapewniam, że ten pyszny obiad zrobisz bez dużego wysiłku.
Łopatka duszona z soczewicą dobrze sprawdzi się jako pożywny posiłek do zabrania na lunch do pracy. Zielona soczewica jest cennym źródłem błonnika, białka i żelaza. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli się trawią i dostarczają stałej energii, co nie powoduje nagłych skoków insuliny. Powinny to docenić, zwłaszcza osoby będące na diecie i chorujące na cukrzycę. Zielona soczewica zawiera dużo żelaza i dlatego powinny ją mieć w swojej diecie osoby, które nie jedzą mięsa.
Lubię dania jednogarnkowe, gdyż są dość łatwe do przygotowania i dobrze smakują, chociaż nie zawsze wyglądają. Duszona soczewica jest bardzo smacznym dodatkiem do wielu dań i bardzo chętnie ją przygotowuję. Zielonej soczewicy zazwyczaj nie moczę, gdyż dość szybko się gotuje. W tym jednak daniu lepiej namoczyć, aby soczewica i mięso ugotowały się w tym samym czasie i mięso zbyt mocno się nie rozpadło.
Przepis na łopatkę duszoną z soczewicą:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka curry
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki soli)
- olej do smażenia
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Jak zrobić łopatkę duszoną z soczewicą?
- Soczewicę moczyć przez około 20 minut w zimnej wodzie.
- Łopatkę wieprzową pokroić na 3 - 4 cm kawałki, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Mięso przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać gorącą wodą do całkowitego pokrycia i dusić pod przykryciem około 25 minut.
- Marchew, pietruszkę, selera obrać, drobno pokroić i krótko obsmażyć.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć.
- Do podduszonego mięsa dodać warzywa i odsączoną soczewicę, dusić pod przykryciem około 25 minut.
- Następnie dodać przyprawy i przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem co pewien czas mieszając, aby soczewica była miękka. Jeśli w garnku ubędzie zbyt dużo płynu, a soczewica będzie nadal twarda to, należy dodać nieco gorącej wody.
- Łopatka duszona z soczewicą najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz również: łopatka w kapuście.
Pyszne, pożywne danie. Na dodatek jednogarnkowe, czyli same plusy. :)
OdpowiedzUsuńczy soczewica czerwona bedzie dobra ?
OdpowiedzUsuńZ czerwoną soczewicą nigdy nie robiłam. Czerwonej soczewicy na pewno bym nie moczyła i nieco krócej gotowała, gdyż zdecydowanie szybciej się rozpada.
Usuń