Roladki z indyka w boczku
Roladki z indyka w boczku mogą być pysznym obiadem, a po schłodzeniu i pokrojeniu świetnie sprawdzą się również jako zimna przystawka. Przygotowanie roladek jest proste i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Boczek sprawia, że mięso indyka w roladkach po upieczeniu jest soczyste.
Roladki z indyka w boczku są bardzo delikatne w smaku i wbrew pozorom wcale nie tłuste. Mięso z piersi indyka wchłania tylko niewielką ilość tłuszczu, który wytapia się z boczku, a pozostały tłuszcz spływa do formy. Wytopiony tłuszcz jest bardzo aromatyczny i można go wykorzystać, jako bazę do przygotowania sosu.
Roladki z indyka najlepiej zawijać w niezbyt tłuste plastry wędzonego lub tak jak u mnie wędzonego i parzonego boczku. Surowy boczek w tym przypadku raczej się nie sprawdzi, gdyż surowy boczek potrzebuje więcej czasu na to, aby się upiekł i wytopił się z niego tłuszcz.
Takie roladki mogą stanowić pyszny obiad podany na ciepło np. z ryżem lub po schłodzeniu i pokrojeniu, urozmaicić talerz z przekąskami. Dzięki faszerowaniu roladek suszonymi pomidorami z dodatkiem czosnku są one bardzo aromatyczne.
Przepis na roladki z indyka w boczku:
- 10 sznycli z piersi indyka
- 10 niezbyt grubych plastrów boczku wędzonego (u mnie wędzony parzony)
- 10 słupków (1 cm x 1 cm) sera mozzarella (takiego do pizzy)
- 4 ząbki czosnku
- 8 - 10 suszonych pomidorów z oliwy
- oliwa po suszonych pomidorach
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz i sól
Jak zrobić roladki z indyka w boczku?
- Sznycle delikatnie roztłuc i przyprawić solą i pieprzem z każdej strony. Ilość soli dopasować do stopnia słoności boczku i suszonych pomidorów.
- Pomidory drobno pokroić i wymieszać z 2 łyżkami oliwy po moczeniu pomidorów, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią.
- Na pasek boczku położyć plaster indyka i rozłożyć na nim po 2 - 3 łyżeczki pokrojonych pomidorów, pozostawiając na końcu około 1 cm bez farszu.
- Na brzeg, od którego będziemy zwijać roladkę położyć słupek sera o szerokości roladki i zwinąć najpierw plaster indyka z pomidorami, a później owinąć go plastrem boczku. Roladki układać dość ciasno łączeniem do dołu w żaroodporne naczynie. Jeśli boczek niezbyt dobrze trzyma roladkę to, należy ją spiąć wykałaczką.
- Roladki posmarować z wierzchu oliwą z pomidorów i piec pod przykryciem około 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C. Jeśli chcemy, aby roladki były mocniej przypieczone, to na 10 minut przed końcem, zdjąć pokrywkę z naczynia.
- Roladki świetnie smakują na ciepło, ale sprawdzą się również po schłodzeniu i pokrojeniu jako zimna przystawka.
Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.
Pyszne mięsne danie. Na sam widok mam smaka. :)
OdpowiedzUsuńNawet na zdjęciu widać soczystość, muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że w takim wydaniu indyk jest przesmaczny!
OdpowiedzUsuń