7 faktów o winie Muscat, których prawdopodobnie nie wiedziałeś
Muscaty to jedne z najbardziej znanych na świecie win. Ich korzenie sięgają czasów starożytnych, a walory zachwycają do dziś. Współcześnie pod tą nazwą kryją się setki produkowanych w krajach śródziemnomorskich win, które łączy jedno — niepowtarzalny smak i aromat. Oto 7 faktów o winach Muscat, których prawdopodobnie nie znasz.
1. Muscat to najstarsza odmiana winorośli
Czy wiesz, że Muscat to wino, które pochodzi z jednej z najstarszych uprawianych na świecie odmian winorośli? To jej zawdzięcza swoją nazwę. Szczep ten znany był już w średniowieczu. Wywodzi się najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu oraz Grecji, gdzie po raz pierwszy dostrzeżono jego niezwykłe walory smakowe.
2. Występuje w niemal całej Europie Zachodniej
Dziś Muscaty uprawia się przede wszystkim we Włoszech, Francji, Niemczech, Austrii i Grecji, ale wina z tej odmiany produkowane są także na Węgrzech czy w Polsce. Jeśli chodzi o naszą rodzimą uprawę z winorośli odmiany Muscat korzysta m.in. dolnośląska winnica Kępa Wiślicka, w której łączy się ją z odmianą Sibera — otrzymywane z nich wino musujące ma delikatnie słomkowy kolor i lekki kwiatowo-owocowy charakter.
3. Istnieje wiele różnych odmian Muscatów
Współcześnie znanych jest prawie 200 różnych odmian winorośli szczepu Muscat. To wynik łatwości w uprawie i chętnego krzyżowania jej z innymi gatunkami, aby uzyskać odmiany o jeszcze lepszych walorach. Trzy najpopularniejsza odmiany to:
- Muscat Blanc à Petits Grains — (nazywane też Moscato Bianco czy Muscat Blanc, w zależności od kraju pochodzenia) wino białe z jasnoróżowych i drobnych gron, aromatyczne i orzeźwiające, jak np. półwytrawne wino Muscat Blanc 2020, 2021 od Grof Degenfeld, węgierskiej winnicy z Tokaju.
- Muscat d’Alexandrie — (tzw. Muskat Aleksandryjski, zwany też Moscatel Gordo czy Moscatel d’Espagna) popularne zwłaszcza w kupażach na południu Francji oraz w Hiszpanii, gdzie pod szyldem Familia Torres powstaje Vina Esmeralda 2019, 2020 łączące w sobie Moscatel z winoroślą Guwerztraminet.
- Muscat Ottonel — szczep rozpowszechniony w centralnej i wschodniej Europie (w Austrii, na Węgrzech, w Bułgarii, Rumunii i Serbii), z którego produkuje się krągłe, orzeźwiające wina o zapachu świeżych kwiatów, jak np. Muscat Ottonel Muskotaly z winnicy Kunvin, czy Ottonel Muscotaly-Harslevelu 2020 od Egri Korona.
Więcej win typu Muscat znajdziesz na: www.rafa-wino.pl/89-wina-muscat
4. Muscat nie nadaje się do długiego leżakowania
Wina ze szczepu Muscat tylko w nielicznych przypadkach charakteryzują się długowiecznością i rozwijają swoje aromaty wraz z wiekiem. Takim przykładem jest Muscat Grand Cru z rejonu Alzacji. W pozostałych przypadkach pije się je z reguły w pierwszych 2-3 latach po zabutelkowaniu.
5. Wszystkie Muscaty łączy aromat i smak
Niezależnie od tego, po jaki Muscat sięgniemy, z pewnością wyczuwalny będzie w nim aromat świeżych cytrusów i soku z winogron, który (wbrew pozorom) wcale nie jest charakterystyczny dla wielu win. W winach tych da się wyczuć także nuty kwiatowe — płatków róży, geranium i jaśminu. W przeważającej większości są słodkie i bardzo aromatyczne, o ciekawym bukiecie, ale dość słabej budowie i delikatnej kwasowości.
6. Muscat to wszechstronne wino do wielu dań
Do czego pasuje wino o tak wielu twarzach? Trudno jednoznacznie określić, z jakimi daniami można łączyć Muscaty — są naprawdę różnorodne. Te aromatyczne będą pasowały do mocno przyprawionej kuchni tajskiej, indyjskiej czy chińskiej. Mocno słodkie wersje sprawdzą się pod koniec posiłku jako dodatek do deserów lub serów. Z kolei wytrawne wina Muscat świetnie podkreślą smak drobiu, cielęciny, ryb i gotowanych warzyw. Wiele zależy od ich zawartości alkoholu, aromatyczności i tego, z jakim szczepem zostały połączone winogrona odmiany Muscat. Jedno jest pewne: Muscaty warto schłodzić przed podaniem.
7. W maju ustanowiono Narodowy Dzień Moscato
Na koniec ciekawostka, którą warto znać, jeśli chcemy zabłysnąć w towarzystwie. Co roku 9 maja obchodzony jest Narodowy Dzień Moscato. To nieoficjalne święto zapoczątkowała w 2011 roku rodzina Gallo, jeden z producentów Muskatów w Stanach Zjednoczonych.
*artykuł zewnętrzny
Świetny pomysł na artykuł, oby więcej takich w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuń