Kurczak generał pieczony z warzywami
Kurczak generał pieczony z warzywami to jedno ze smaczniejszych dań, które warto przygotować na rodzinny obiad. Wszystkim znany jako kurczak na butelce u mnie tym razem przygotowany został na specjalnym stojaku do kurczaka. Kurczak pieczony w ten sposób ma soczyste mięso w środku i chrupiącą przypieczoną skórkę na zewnątrz. Smaczny obiad, który przygotujesz bez dużego wysiłku.
Kurczak generał pieczony z warzywami to moja wersja popularnego kurczaka na butelce, do którego przygotowania wykorzystałam specjalny stojak do kurczaka marki Enders. Stojak posiada odkręcany praktyczny kubeczek, do którego nalewa się płyn, aby kurczak po upieczeniu był soczysty. Kubeczek w stojaku zastępuje wspomnianą wcześniej, ale niezbyt wygodną butelkę. Stojak wykonany jest z łatwej do czyszczenia stali nierdzewnej z wygodnymi żeliwnymi uchwytami do przenoszenia. Misa stojaka o średnicy 33 cm pozwala na upieczenie razem z kurczakiem również warzyw i pasuje do wszystkich grilli gazowych oraz do większości piekarników. Stojak po wykręceniu kubeczka ze środka ma gładką powierzchnię i idealnie sprawdza się jako brytfanna do pieczenia warzyw lub mięsa.
Marka Enders jest nowością na polskim rynku i posiada w swojej ofercie świetnej jakości grille gazowe, specjalizuje się również w produktach potrzebnych do grillowania i nie tylko.
Kurczak z warzywami będzie rewelacyjnie smakował, jeśli do jego przygotowania użyjemy dobrej jakości kurczaka, najlepiej z wolnego chowu. Kurczak powinien być średniej wielkości, gdyż mały podczas pieczenia zbyt szybko się zapiecze i wysuszy, a zbyt duży w środku może być jeszcze surowy, gdy jego wierzch będzie już mocno zapieczony.
Ważnym elementem pieczenia kurczaka w całości jest wcześniejsze namoczenie go w zalewie solankowej, a następnie natarcie marynatą. Marynata sprawia, że kurczak po upieczeniu ma smak i jest soczysty. Kurczak przed pieczeniem powinien być w solance co najmniej 4 godziny, a najlepiej nawet całą noc. Mięso kurczaka pieczone na stojaku swoją soczystość w dużej mierze zawdzięcza również wlanemu do kubeczka płynowi, który podczas pieczenia paruje i nie pozwala mięsu wysychać.
Przepis na kurczaka generała pieczonego z warzywami:
- kurczak o wadze około 2 kg
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml piwa, soku jabłkowego lub wody
Zalewa solankowa do kurczaka:
- 2 l wody
- 100 g soli
- 100 g cukru
Warzywa do kurczaka:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić kurczaka generała pieczonego z warzywami?
- Kurczaka oczyścić i moczyć w rozmieszanej zalewie solankowej około 4 godziny, a nawet całą noc.
- Kurczaka po wyjęciu z zalewy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wymieszać obie papryki, czosnek granulowany, kurkumę, imbir, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Ilość pieprzu dostosować do swoich upodobań, u mnie wersja łagodna, którą można podać nawet dzieciom.
- Powstałą marynatą natrzeć kurczaka z zewnątrz i w środku. Dodatkowo środek natrzeć jeszcze majerankiem, ale z zewnątrz lepiej nim nie nacierać, gdyż w czasie pieczenia łatwo się przypala i na upieczonym kurczaku nie wygląda zbyt apetycznie.
- Natartego kurczaka przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
- Do pojemniczka w stojaku wlać piwo lub wodę i na stojak nadziać kurczaka tak, aby otwór w kurczaku tam, gdzie była szyja znalazł się u góry.
- Kurczaka piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C około 80 minut (termoobieg z grzaniem od góry). Jeśli bez termoobiegu, to czas pieczenia odpowiednio wydłużyć. W czasie pieczenia polewać kurczaka wypływającym z niego sosem.
- Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, tymiankiem, oregano i skropić oliwą. Warzywa dołożyć do pieczonego kurczaka po upływie około 25 minut od rozpoczęcia pieczenia. Podczas pieczenia warzywa co pewien czas wymieszać, aby równomiernie się upiekły.
- Po upieczeniu kurczaka najlepiej z 5 minut odczekać, aby zatrzymał się cały proces pieczenia i soki pozostały w mięsie.
- Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wielkości i indywidualnych właściwości danego piekarnika bądź grilla. Stosuję zasadę, że każde 1/2 kg kurczaka potrzebuje około 20 minut na upieczenie.
*artykuł inspirowany
Zobacz również: kurczak pieczony.
Przepis wygląda staropolsko i bodajże prosto :) ale jak wyjdzie w praktyce to jestem tego ciekawa.
OdpowiedzUsuńOd niedawna jem grillowane warzywa z mięsem, więc wypróbuję przepis, bo wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń