Kurczak generał pieczony z warzywami

/ 2

Kurczak generał pieczony z warzywami to jedno ze smaczniejszych dań, które warto przygotować na rodzinny obiad. Wszystkim znany jako kurczak na butelce u mnie tym razem przygotowany został na specjalnym stojaku do kurczaka. Kurczak pieczony w ten sposób ma soczyste mięso w środku i chrupiącą przypieczoną skórkę na zewnątrz. Smaczny obiad, który przygotujesz bez dużego wysiłku.

Kurczak pieczony z warzywami
Kurczak generał pieczony z warzywami to moja wersja popularnego kurczaka na butelce, do którego przygotowania wykorzystałam specjalny stojak do kurczaka marki Enders. Stojak posiada odkręcany praktyczny kubeczek, do którego nalewa się płyn, aby kurczak po upieczeniu był soczysty. Kubeczek w stojaku zastępuje wspomnianą wcześniej, ale niezbyt wygodną butelkę. Stojak wykonany jest z łatwej do czyszczenia stali nierdzewnej z wygodnymi żeliwnymi uchwytami do przenoszenia. Misa stojaka o średnicy 33 cm pozwala na upieczenie razem z kurczakiem również warzyw i pasuje do wszystkich grilli gazowych oraz do większości piekarników. Stojak po wykręceniu kubeczka ze środka ma gładką powierzchnię i idealnie sprawdza się jako brytfanna do pieczenia warzyw lub mięsa. 
Marka Enders jest nowością na polskim rynku i posiada w swojej ofercie świetnej jakości grille gazowe, specjalizuje się również w produktach potrzebnych do grillowania i nie tylko.

Kurczak z warzywami będzie rewelacyjnie smakował, jeśli do jego przygotowania użyjemy dobrej jakości kurczaka, najlepiej z wolnego chowu. Kurczak powinien być średniej wielkości, gdyż mały podczas pieczenia zbyt szybko się zapiecze i wysuszy, a zbyt duży w środku może być jeszcze surowy, gdy jego wierzch będzie już mocno zapieczony. 
Ważnym elementem pieczenia kurczaka w całości jest wcześniejsze namoczenie go w zalewie solankowej, a następnie natarcie marynatą. Marynata sprawia, że kurczak po upieczeniu ma smak i jest soczysty. Kurczak przed pieczeniem powinien być w solance co najmniej 4 godziny, a najlepiej nawet całą noc. Mięso kurczaka pieczone na stojaku swoją soczystość w dużej mierze zawdzięcza również wlanemu do kubeczka płynowi, który podczas pieczenia paruje i nie pozwala mięsu wysychać.
Kurczak pieczony na stojaku do kurczaka z warzywami
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie i pieczenie

Przepis na kurczaka generała pieczonego z warzywami:

  • kurczak o wadze około 2 kg
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml piwa, soku jabłkowego lub wody

Zalewa solankowa do kurczaka:

  • 2 l wody
  • 100 g soli
  • 100 g cukru

Warzywa do kurczaka:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kurczaka generała pieczonego z warzywami?

  1. Kurczaka oczyścić i moczyć w rozmieszanej zalewie solankowej około 4 godziny, a nawet całą noc.
  2. Kurczaka po wyjęciu z zalewy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Wymieszać obie papryki, czosnek granulowany, kurkumę, imbir, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Ilość pieprzu dostosować do swoich upodobań, u mnie wersja łagodna, którą można podać nawet dzieciom.
  4. Powstałą marynatą natrzeć kurczaka z zewnątrz i w środku. Dodatkowo środek natrzeć jeszcze majerankiem, ale z zewnątrz lepiej nim nie nacierać, gdyż w czasie pieczenia łatwo się przypala i na upieczonym kurczaku nie wygląda zbyt apetycznie.
  5. Natartego kurczaka przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
  6. Do pojemniczka w stojaku wlać piwo lub wodę i na stojak nadziać kurczaka tak, aby otwór w kurczaku tam, gdzie była szyja znalazł się u góry.
  7. Kurczaka piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C około 80 minut (termoobieg z grzaniem od góry). Jeśli bez termoobiegu, to czas pieczenia odpowiednio wydłużyć. W czasie pieczenia polewać kurczaka wypływającym z niego sosem.
  8. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, tymiankiem, oregano i skropić oliwą. Warzywa dołożyć do pieczonego kurczaka po upływie około 25 minut od rozpoczęcia pieczenia. Podczas pieczenia warzywa co pewien czas wymieszać, aby równomiernie się upiekły.
  9. Po upieczeniu kurczaka najlepiej z 5 minut odczekać, aby zatrzymał się cały proces pieczenia i soki pozostały w mięsie.
  10. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wielkości i indywidualnych właściwości danego piekarnika bądź grilla. Stosuję zasadę, że każde 1/2 kg kurczaka potrzebuje około 20 minut na upieczenie.

    *artykuł inspirowany
    Zobacz również: kurczak pieczony.

Komentarze

  1. Przepis wygląda staropolsko i bodajże prosto :) ale jak wyjdzie w praktyce to jestem tego ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od niedawna jem grillowane warzywa z mięsem, więc wypróbuję przepis, bo wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady