Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego
Najlepsza sałatka z kapusty pekińskiej i buraka, jaką do tej pory jadłam. Idealna przekąska na drugie śniadanie albo po dodaniu np. sera na kolację. Sałatka z pieczonego buraka świetnie sprawdza się również jako dodatek do obiadu. Taka zdrowa sałatka może stanowić pożywny posiłek na lunch do pracy.
Pieczony burak sam w sobie smakuje rewelacyjnie, ale po dodaniu do niego soczystej kapusty pekińskiej tworzy wręcz nieziemsko pyszną sałatkę. Sałatka z pieczonego buraka jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, których w okresie zimowym zawsze nam brakuje. Taka sałatka odpowiednia jest nawet dla osób na diecie, gdyż 100 g to około 50 kcal. Zdrowa sałatka gotowa jest do podania od razu po zrobieniu, ale nie wiem, czy nie jest jeszcze smaczniejsza po nocy spędzonej w lodówce.
Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Można jednak zaoszczędzić czas i buraki upiec wieczorem, aby sałatkę szybko zrobić na dzień następny. Według mnie najsmaczniejsze są buraki podłużne, chociaż nie zawsze można je kupić. Zimą u mnie buraki i kapusta pekińska na stanie są prawie zawsze. O ile buraki są dość wytrzymałe, to już kapusta pekińska łatwo więdnie. Jeśli kapusta pekińska jest tylko zwiędnięta, a nie widać oznak zepsucia, można ją łatwo reanimować. Zwiędniętą kapustę pekińską po prostu włożyć na około 30 minut do zimnej wody i znów będzie soczysta i chrupiąca.
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego:
- 1 kg buraków (najlepiej podłużnych)
- 1 kapusta pekińska
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 3% typu greckiego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 czosnku granulowanego
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego?
- Każdy burak zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec około 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki średniej i o zbliżonej do siebie wielkości, wtedy wszystkie upieką się w tym samym czasie. Najlepsze są te podłużne o intensywnym czerwonym kolorze.
- Buraki po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Następnie wymieszać z octem winnym i odstawić na około 10 minut.
- Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
- Koperek drobno posiekać.
- Jogurt grecki wymieszać ze śmietaną, czosnkiem granulowanym i oliwą z oliwek, a następnie połączyć z warzywami.
- Sałatkę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem odczekać około 7 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
- Sałatka świetnie również smakuje na dzień następny, gdy wszystkie składniki się zamarynują. Przechowywać w lodówce.
Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.
Zdrowa i smaczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńPieczony burak brzmi ciekawie. Nigdy nie jadłam takiej sałatki.
OdpowiedzUsuńSmaczna i uniwersalna sałatka. :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś spróbować. Muszę zapamiętać
OdpowiedzUsuń