Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Domowe ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, które warto mieć w zasięgu ręki. Niezbyt słodka zdrowa przekąska do codziennej kawy lub dodatek do drugiego śniadania dla dzieci. Ciastka z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i poprawiaczy smaku.
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym oprócz walorów smakowych posiadają również dość istotną i pożądaną cechę — szybko się je robi. Ciastka orzechowe są pożywne i szybko zaspokajają ochotę na coś słodkiego, chociaż same w sobie nie są bardzo słodkie. Ciasteczka z masłem orzechowym będą miały jeszcze więcej smaku i staną się bardziej słodkie, gdy polejemy je roztopioną czekoladą lub zrobimy do nich lukier.
Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych warto mieć w puszce z przekąskami do kawy, gdyż długo zachowują chrupkość i nie tracą smaku.
Przepis na ciasteczka owsiane z masłem orzechowym:
- 120 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 70 g miodu naturalnego lub cukru trzcinowego
- 100 ml mleka (opcjonalnie)
- 200 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak zrobić ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?
- Masło, masło orzechowe, jajko i miód dokładnie rozetrzeć.
- Jeśli posiadamy dość grubo cięte płatki owsiane, to połowę z nich zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Zabieg ten sprawi, że ciasteczka po upieczeniu będą mniej kosmate. U mnie płatki bez mielenia, gdyż ciasteczka robiłam na szybko.
- Płatki wymieszać z sodą oczyszczoną i połączyć z wcześniej wymieszanymi mokrymi składnikami.
- Wszystko wymieszać tak, aby powstała lekko klejąca i jednolita masa.
- Jeśli podczas mieszania masa na ciasteczka jest zbyt sucha i nie da się z niej formować kulek, to dodawać stopniowo mleko. Ilość mleka dostosować do rodzaju płatków i konsystencji posiadanego masła orzechowego.
- Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 1 - 2 cm odstępy. Uformowane kulki lekko spłaszczyć.
- Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 20 minut.
- Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce. Gorące ciasteczka są lekko miękkie, ale po wystudzeniu stają się chrupiące.
- Wystudzone ciasteczka dodatkowo można polać roztopioną czekoladą lub lukrem, gdyż ciastka z przepisu wychodzą umiarkowanie słodkie.
Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.
Domowe przekąski w takim wydaniu są najlepsze. Bardzo chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska to prawda, a do tego domowa. :)
OdpowiedzUsuń