Crumble - jabłka pod kruszonką
Crumble — jabłka pod kruszonką to jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów z jabłek. Duża ilość aromatycznych pieczonych jabłek ukrytych pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych. Smaczny i prosty do zrobienia zdrowy deser odpowiedni będzie zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
Crumble, czyli kruszonka z owocami to jeden z chętniej robionych deserów w Wielkiej Brytanii. U mnie ty razem pieczone jabłka pod kruszonką, ale jeśli ktoś nie lubi jabłek, może zrobić z innymi ulubionymi owocami. Do crumble pasują praktycznie wszystkie gatunki jabłek, ale najlepiej wybierać te, które nam najbardziej smakują. Struktura crumble zależy od twardości jabłek. U mnie jabłka były twarde i mniej się rozpadły w czasie pieczenia, ale mogą być również miękkie, które rozpadną się bardziej pod wpływem temperatury. Zdrowy deser z pieczonych jabłek smakuje rewelacyjnie i szybko znika po przygotowaniu.
Crumble zwykle przygotowywane jest z samej mąki pszennej, jedna u mnie zrobione jest z dodatkiem mielonych płatków owsianych. Zapieczona z płatków kruszonka na jabłkach jest jeszcze bardziej krucha i chrupiąca, a do tego zdrowsza, gdyż zawiera więcej błonnika. Deser z pieczonymi jabłkami świetnie smakuje na ciepło, ale nie wiem, czy po wystudzeniu nie jest jeszcze smaczniejszy.
Przepis na crumble — jabłka pod kruszonką:
- 1 kg jabłek
- 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 g masła
- 120 g płatków owsianych
- 80 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- cukier puder do posypania
Jak zrobić crumble — jabłka pod kruszonką?
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
- Płatki owsiane rozetrzeć nieco w moździerzu lub krótko zmielić w młynku.
- Płatki owsiane, mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać masło i wstępnie posiekać nożem. Następnie rozetrzeć w palcach wszystkie składniki, aby powstały mniejsze kawałeczki kruszonki.
- Jabłka wyłożyć na spód formy i lekko dociskając wyrównać.
- Na jabłkach równomiernie rozłożyć rozdrobnioną kruszonkę.
- Jabłka pod kruszonką piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 50 minut, do czasu przyrumienienia się kruszonki.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: jabłka pieczone z płatkami owsianymi.
Przepyszna propozycja na zdrowy deser z ulubionymi owocami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich jabłek. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. W takiej wersji jeszcze nie jadłam owsianki
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję taki jabłkowy deser. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam niczego z jabłek. Będę musiała coś zrobić w końcu
OdpowiedzUsuńA do tego wielka gałka lodów :)))
OdpowiedzUsuńIdealny deser :)
OdpowiedzUsuń