Kapuśniak z mięsem
Kapuśniak z mięsem to lżejsza i mniej kwaśna wersja popularnej kwaśnicy, która gotowana jest na żeberkach. Sycąca i dobrze rozgrzewająca zupa z kiszonej kapusty. Proste i pożywne danie jednogarnkowe świetnie postawi na nogi nawet po imprezie.
Podstawową różnicą między kapuśniakiem a kwaśnicą jest to, że kwaśnica jest bardzo kwaśna i gotowana na wędzonych żeberkach z boczkiem. Kapuśniak z mięsem i kwaśnica to na pewno sycące dania jednogarnkowe, gdyż obie zupy zawierają dużo mięsa. Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku, to soku z kiszonej kapusty do kapuśniaku już nie dodawaj.
Do kapuśniaku dodatkowo, można podać ugotowane tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem. Kapuśniak z mięsem, czyli zupa z kiszonej kapusty idealnie sprawdza się w chłodne dni, gdy organizm potrzebuje dużo energii. U mnie kapuśniak jest zdecydowanie mniej kaloryczny, gdyż ugotowałam go z mięsem z łopatki wieprzowej.
Przepis na kapuśniak z mięsem:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g łopatki wieprzowej
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 korzenia selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
- sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia
- około 2,5 l wody
Jak zrobić kapuśniak z mięsem?
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, obsmażyć i wrzucić do garnka z gotującą się wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- W międzyczasie obrać i drobno pokroić cebulę oraz czosnek, obsmażyć, a następnie dodać do gotującego się mięsa.
- Warzywa korzenne obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka z gotującym się mięsem.
- Kiszoną kapustę posiekać i lekko podsmażyć, a następnie dodać 250 ml ciepłej wody i poddusić pod przykryciem około 15 minut.
- Podsmażoną kapustę dodać do zupy i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. W międzyczasie dodać również majeranek.
- Na koniec kapuśniak z mięsem przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z kiszonej kapusty.
Zobacz również: kapuśniak.
Oj smak dzieciństwa. To była moja ulubiona zupa
OdpowiedzUsuńU mnie ta zupa króluje zimą.
OdpowiedzUsuń