Babka marmurkowa z majonezem
Babka marmurkowa z majonezem jest stałą pozycją pośród ciast w moim świątecznym menu. Babka świąteczna to bardzo delikatne i długo zachowujące świeżość ciasto. Babka z majonezem jest bardzo łatwa do przygotowania i nie wymaga posiadania dużych zdolności w pieczeniu ciasta. Babka wielkanocna, której nie może zabraknąć również na Waszym świątecznym stole.
Babka marmurkowa z majonezem swoją delikatność zawdzięcza właśnie dodanemu majonezowi. Upieczona babka świąteczna nie pachnie ani nie smakuje majonezem, chociaż wiele osób właśnie tego się obawia. Majonez w babce zastępuje dodawany zazwyczaj do tego rodzaju ciasta olej, który zbyt szybko dodany ma tendencje do tworzenia tłustych plam w upieczonym cieście, co sprawia, że babka jest dość ciężka. Dodany majonez zaś, pięknie łączy się z pozostałymi składnikami i ten problem nigdy nie występuje.
Ważne jest staranne ubicie jajek z cukrem na puszystą i dość zwartą pianę, wtedy babka wielkanocna również będzie puszysta i nie opadnie po upieczeniu. Należy również pamiętać o przesianiu mąki i delikatnym wmieszaniu jej do masy. Babka najlepiej piecze się w formie z kominem, w zwykłej może potrzebować nieco więcej czasu.
U mnie babka z majonezem oprószona jest cukrem pudrem, ale można ją polać lukrem lub czekoladą i dowolnie udekorować.
Przepis na babkę marmurkową z majonezem:
(składniki o temperaturze pokojowej)
- 4 jajka
- 125 g cukru (1/2 szklanki)
- 140 g majonezu (5 czubatych łyżek)
- 80 g mąki pszennej tortowej (1/2 szklanki)
- 90 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
- cukier puder do posypania
Jak zrobić babkę marmurkową z majonezem?
- Jajka ubijać z cukrem, aż powstanie puszysta i jasna masa. Cukier zacząć stopniowo dodawać dopiero wtedy, gdy jajka zaczną się pienić.
- Do puszystej masy jajecznej dodać majonez i krótko miksować.
- Następnie partiami dodawać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką lub łyżką (nie miksować!).
- Ciasto podzielić na 2 części, jedna może być nieco mniejsza i do niej wmieszać kakao.
- Formę wysmarować masłem lub olejem i posypać bułką tartą.
- Ciasto do formy wykładać łyżką na przemian, jedna jasnego ciasta i jedna ciemnego, aż się wyczerpie. Można również na spód wylać część jasnego ciasta, a na nią ciemnego i znów jasne i na koniec ciemne. U mnie było kładzione łyżką.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od formy i indywidualnych właściwości piekarnika.
- Po upieczeniu babki piekarnik lekko uchylić i odczekać około 7 minut, następnie wyjąć z piekarnika i babkę wystudzić na kratce.
- Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.
Kiedyś taką babkę robiłam i chętnie powtórzę na przyszłe Święta.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona. Zawsze robię ją na święta
OdpowiedzUsuńapetyczna babeczka
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam takiej. Musze w końcu spróbować
OdpowiedzUsuńMarmurkowa u mnie też jest na stałe. Wszyscy ją uwielbiają. :)
OdpowiedzUsuń