Czy opłaca się być kucharzem? Zarobki z kilku miast
W dobie pandemii branża gastronomiczna spotkała się z ogromnym kryzysem. Przymusowe zamknięcia lokali, a także utrata pracy przez wielu klientów i pozbawienie ich środków do życia przyczyniły się do ogromnej zapaści całego sektora gastronomicznego. Niewiele pomogło szybkie wdrożenie możliwości zamówień internetowych. Szacuje się, że w tym czasie aż 8% punktów gastronomicznych musiało zostać zamkniętych a wiele miejsc, balansowało na granicy bankructwa. Czytając te informacje zastanawiamy się - czy opłaca się być kucharzem?
Kucharz to osoba zajmująca się przyrządzaniem potraw kulinarnych, które zostały zamówione przez klientów. Osoby te znajdują zatrudnienie w restauracjach, jadłodajniach, barach, a także cieszących się w ostatnim czasie dużą popularnością - firmach cateringowych. Warunki pracy to często wysokie temperatury i duża wilgotność. Osoby pracujące w kuchni są narażone na różne urazy takie jak np. oparzenia. Kucharz większość swojej pracy wykonuje w pozycji stojącej. Niewątpliwie jest to zatem zawód, który wymaga dużej wytrzymałości i siły fizycznej.
Kucharz - jak nim zostać
Osoby, które wiążą swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i marzą o zostaniu kucharzem, swoją ścieżkę rozwoju rozpocząć mogą poprzez wybranie technikum gastronomicznego lub szkoły zawodowej o tym profilu. Ci, którzy wybiorą sobie ten zawód nieco później, mogą wybrać studia z zakresu turystyki i hotelarstwa o specjalizacji gastronomicznej. W rozwoju kucharza istotne jest również uczestniczenie w licznych kursach, szkoleniach i stażach, które mają na celu podnoszenie jego wiedzy i umiejętności. Warto również rozważyć konkursy gastronomiczne pod patronatem najlepszych kucharzy świata. Zdobyte kwalifikacje dają potem możliwość ubiegania się o pracę w najlepszych restauracjach.
Jaki jest, dobry kucharz
Dobry kucharz powinien cechować się wysoką kulturą osobistą, cierpliwością i zaangażowaniem w zlecone mu zadania. Istotna jest oczywiście wysoka wiedza i znajomość na temat produktów. Dobry kucharz powinien być również odporny na szybkie tempo pracy oraz jej nietypowy wymiar. Wiele restauracji otwartych jest do późnej nocy a dni ich pracy, są niestandardowe (np. soboty, niedziele i niekiedy święta). Praca w kuchni to działania zespołowe, istotne jest zatem, aby kucharz umiał współpracować z innymi osobami, potrafiąc przekazać im niezbędne informacje i zadania.
Zarobki kucharza
Według GUS (Głównego Urzędu Statystycznego) zarobki kucharza w Polsce w roku 2021 to około 3000-3500 zł brutto. Wśród osób znajdujących zatrudnienie w gastronomii wyróżniamy stanowiska takie jak: pomoc kuchenna, której zarobki oscylują w przedziale 2000 - 3000 zł, kucharz, którego wynagrodzenie to około 3500 zł, a także szef kuchni, którego pensja mieści się w przedziale 4500 - 6000 zł.
Poniżej przykładowe zarobki oferowane kucharzom w miastach Polski:
- Wrocław - 3500 zł
- Kraków - 3500 zł
- Warszawa - 6 - 10 000 zł
- Gdańsk - 6 - 10 000 zł
- Sopot - 6 - 10 000 zł
Z powyższych przykładów wynika, że najlepiej opłacani są kucharze z Warszawy i Trójmiasta.
Na wysokość wynagrodzenia kucharza wpływa wiele czynników, do których niewątpliwie w głównej mierze należą kwalifikacje oraz posiadane doświadczenie. Gastronomia to dziedzina, która mimo chwilowego kryzysu powoli wraca na właściwe tory. W wielu miejscowościach, a zwłaszcza dużych miastach zaobserwować można powstawanie coraz to nowych miejsc, które cieszą się zainteresowaniem klientów. Fakt ten niewątpliwie pozwala nam zauważyć, że kucharze nie będą mieć problemów ze znalezieniem pracy, zatem pomimo chwilowych zawirowań na świecie opłaca się być kucharzem.
*artykuł zewnętrzny
Myslę, że trzeba też lubić ten zawód. Ja pracowałam na kuchni ale to nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńZostawić korporację i zacząć pracować jako kucharz! Pasja ponad wszystko :)
OdpowiedzUsuń