Jak wybrać dobre garnki?
Na rynku znaleźć można różne rodzaje garnków, na przykład garnki emaliowane, stalowe i szklane, ale jakie garnki do gotowania warto nabyć? Od decyzji, jaką podejmiesz, zależy wygoda przygotowywania posiłków, warto więc zdecydować się na dobrej jakości garnki, które spełnią Twoje potrzeby. Nie zapominaj ponadto o funkcji estetycznej – dobre garnki powinny być dopasowane do wyposażenia kuchni. Z poniższego artykułu dowiesz się co nieco o zaletach i wadach różnych rodzajów garnków.
Podział garnków pod kątem zastosowania
Można przebierać wśród różnych rodzajów garnków, różniących się między sobą nie tylko rozmiarem i wyglądem, ale też materiałem wykonania, dopasowaniem do kuchenki, a do tego konkretnym przeznaczeniem. Zastanawiasz się, jak w takim razie dokonać właściwego wyboru?
Przy wyborze garnków należy zawrócić uwagę na kilka ważnych czynników.
Najlepsze garnki to takie, które doskonale realizują swoje przeznaczenie, czyli pomagają w przyrządzaniu codziennych obiadów, zagotowaniu mleka, zrobieniu zdrowego posiłku na parze albo na przykład w ugotowaniu szparagów. Na rynku znajdują się rozmaite rodzaje garnków, które mają konkretne przeznaczenie.
Tradycyjny garnek do codziennego gotowania
Dobre, klasyczne garnki o różnym rozmiarze to niezbędny asortyment w każdej kuchni. Sprawdzą się w codziennym przyrządzaniu różnych dań, w tym w celu gotowania:
- zupy,
- ziemniaków,
- makaronu,
- warzyw,
- mięsa.
Tradycyjne garnki to naczynia wyposażone w dwa uchwyty, przeważnie w zestawie z pokrywką. Można znaleźć je w rozmaitych wersjach, różniących się pojemnością, kolorem, dekoracjami i wykonane z odmiennych materiałów. Oferowane są pojedynczo albo jako zestaw garnków.
Rondel do gotowania
Na czym polega różnica między rondlem a tradycyjnym garnkiem kuchennym? Rondle są zazwyczaj mniejsze i mają tylko jedną rączkę, w przeciwieństwie do garnków, które wyposażone są w dwa uchwyty. Rondle dobrze nadają się do podgrzewania mleka, roztapiania masła, gotowania sosów lub zasmażek. Oczywiście do takiego rondla można znaleźć stosowną pokrywkę.
Garnek do gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze to bardzo ciekawe i przydatne naczynia. Jak nazwa wskazuje, garnki te przydadzą się osobom, które dbają o linię i zależy im na możliwości przygotowywania lekkich, zdrowych posiłków na parze. Można przygotowywać w nich różnego typu składniki – warzywa, mięso oraz ryby. Produkty należy ułożyć na specjalnym sitku, które zawiesza się nad garnkiem, na którego dno wlewa się wodę. Gdy woda się gotuje, wytwarza się para, która następnie przenika przez sitko z przyrządzaną potrawą.
Taki sposób umożliwia proste przyrządzanie smacznych i zdrowych potraw. Są one ponadto lekkostrawne, niskokaloryczne i zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze.
Podsumowanie
Na rynku możesz natrafić na wiele dobrych ofert tak, jak w przypadku branżowego sklepu Prymus AGD. Żeby prawidłowo wybrać optymalny komplet garnków, warto wykorzystać informacje, które znalazłeś w powyższym przewodniku.
*artykuł partnera
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑