Sernik bez pieczenia z truskawkami
Sernik bez pieczenia z truskawkami to prosty i pyszny sernik z galaretką. Ciasto sernik na zimno z galaretką i truskawkami jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli umiesz zrobić galaretkę, przygotujesz również ten sernik z truskawkami. Idealny deser o każdej porze roku.
Jeśli korzystacie z moich przepisów, to zapewne zauważyliście, że do większości serników używam prawdziwego twarogu, a nie rzadkich serów z wiaderka. Tym razem proponuję sernik bez pieczenia z truskawkami, który nie jest wymagający i wyjdzie z dowolnego mielonego sera twarogowego, nawet tego z wiaderka.
Sernik z galaretką może być zrobiony z dodatkiem zarówno świeżych truskawek, jak i mrożonych. Takie ciasto sernik, które zawsze wychodzi i rewelacyjnie smakuje, idealnie sprawdzi się, jako słodki deser na mniej lub bardziej uroczystą okazję. Sernik z truskawkami jest jednym z chętniej jedzonych ciast w moim domu.
Przepis na sernik bez pieczenia z truskawkami:
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g herbatników
- 100 g masła
Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami?
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.
- Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała masa o strukturze mokrego pisaku. Masą wyłożyć spód tortownicy wcześniej pokrytej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Herbatniki wyrównać, aby spód był równomiernie nimi pokryty.
- Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Galaretka powinna być w początkowej fazie tężenia, gdy dopiero zaczyna przyklejać się do łyżki.
- Twaróg z galaretką przełożyć do formy na spód z herbatników i wyrównać. Formę wstawić do lodówki na 30 minut, aby masa nieco stężała.
- Truskawki włożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż cukier się rozpuści i nie będzie już surowych truskawek. Masy truskawkowej powinno być około 700 ml, jeśli jest mniej, to dodać około 200 ml wrzącej wody i zagotować.
- Truskawki zdjąć z palnika i wymieszać z galaretkami truskawkowymi. Mieszać do czasu, aż proszek galaretek całkowicie rozpuści się w masie z truskawek. Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie była zbyt mocno zastygnięta, gdyż nie uda się wylać na ser.
- Wystudzoną masę z truskawek wyłożyć na zastygnięty twaróg i wstawić na około 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.
Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.
pyszny serniczek
OdpowiedzUsuń